Bir ürünün meydana gelmesi için pek çok malzemenin belli aşamalardan geçmesi gerekir bütün malzemelerin stok takip programı ile kontrol altına alınması ve geçirdiği aşamalar esnasında stok takip programı ile takip edilmesi bilinçli bir üretim sürecinde gerekli olan bir durumdur.  için ortaya atılan değişik sistemlerin en son hali, bu gün bize bu kullandığımız stok programı ve yararlarını ortaya koymuştur. Çalışma hatları oluşturmak ve bu hatların kesişme noktasında düzeni sağlamak işletme esasları içinde önemli bir yer tutar. Bu kesişme noktalarının ise stok takip programı ile kontrolü bir sonraki atılacak adımın doğru bir şekilde belirlenmesinde etkili bir rol oynar. Çok değişik sektörlerde kullanılan ve kullanımından bir o kadar verim sağlanan stok takip programı, çok farklı olmasına karşın aynı noktaya çıkan amaçlar için hizmet etmiştir. Geniş kapsamda değerlendirilmesi gereken stok programı ve bunu destekleyen diğer programlar, bu programı kullanan işletmelerin geleceğinin belirlenmesinde de etkin bir rol oynamıştır. Stok programı bu işin teknik yönünde işletmelere sunduğu katkı ile bu işte belirleyici unsurlar arasında yer almıştır.

Stok takip programı çok gelişmiş bir sisteme dönüşürken tezgâhta duran ya da arkasından gelen ürünün kontrolünü ve elde bulunan stokların ve tedarik halindeki sisteme bağlı olarak ele geçme süresini de kontrol altında tutma yoluna katkı sağlamıştır. Program zenginliği ve kullanımın getirdiği avantajlar,  stok programı ve benzer program kullanımında ne gibi yararlar olacağını ortaya koymuştur. İşletme çalışma esasının düzgün bir şekilde belirlenmesi tamamen kontrolün ele alınmasına bağlı olurken, stok takip programı buy konuda her zamanki etkin görevini üstlenmiş ve bu konudaki aktifliğini sürekli olarak değerlendirmede tutmuştur. Çok sayıda işletmenin kullandığı ve yarar sağladığı stok programı düzenli ve sistemli işleyişin de kaynağı olurken zaman içinde stok takip programı kullanımının insanlara ve işletmelere olan fazladan katkısı gözler önüne serilmiştir. Bu gün halen yeni programlar üzerine yapılan çalışmalar sürerken stok programı bu platformdaki yerini korumuş ve onu daha da geliştirecek olan yenilikçi programları beklerken, işlevselliğini sürdürmeye devam etmiştir. İş ergonomisini sağlaması ve üretimin kaynak olarak sürekli beslenmesi stok takip programı sayesinde çok daha kolay bir hale gelirken,  stok takip programı bu konuyu otomatik bir sistem haline dönüştürmüştür, stok takip programı için bu sayfaya bakın

Kompleks makinelerin daha çok verimli olmasını sağlayan bilgisayar, insanlar içinde stok takip programı gibi sistemleri geliştirmiş ve bu stok programı sistemi ile onların verimini yükseltmeyi planlamıştır. Pek çok yöneticinin aktif takibi ve yönle-indirmesi ile ancak mümkün olacak stok takip programı kendi başına bu işi yapıp, insanlara bu alanda çok önemli katkılar sağlamıştır. İnsanların hata payı da sürekli göz önünde bulundurulması gereken bir unsur olmasına karşın stok programı kullanımı bu tip sorunları ortadan kaldıran bir çözüm kimliğine bürünmüştür.