İki zamanlı ve dört zamanlı motorlarda, pistonlar olarak ifade edilen ve silindir bloğu içerisinde hareket etmekte olan parçaların üzerine açılmış kanallar içerisinde çalışan, genellik ile çelik veya gri dökme demirden imal edilen, halka biçimindeki parçalar segman olarak ifade edilmektedir. Çalışma prensipleri, sıkıştırma zamanı esnasında silindir içerisine alınmış olan havanın, karter olarak ifade edilen bölüme sızmasını engellemek üzerine kurulmuştur. Genel bir motor bloğunda, kompresyon veya yağ olmak üzere iki çeşit ve toplamda üç adet bulunmaktadır.

Segmanların Fonksiyonları Nelerdir?

Ağzı kesik bir halka şeklini andıran bu parçaların fonksiyonları, yağ sarfiyatının kontrol edilmesi, ısı transferinin kontrol edilmesi ve sızdırmazlık olarak sıralanabilir. Motorun çalışması esnasında meydana gelmekte olan yüksek sıcaklık sebebi ile pistonda meydana gelen genleşmenin meydana getirdiği sıkıştırmaları önlemek maksadı ile bu parçaların üst kısımlarında boşluk bulundurulmaktadır. Boşluğa takılan segmanlar, ateşleme kabini olarak bilinen kısımdan, yağ deposu olarak bilinen karter kısmına doğru olan sızdırmazlığı sağlamaktadır. Ayrıca, motorların yanma odasında meydana gelen ateşleme sonucunda oluşan yüksek sıcaklığın, silindir gömleğine ve silindir gömleğinden de soğutma suyuna ulaştırılmasına yardım eden, yani ısı transferi sağlayan parçalardır. Silindir gömleği olarak ifade edilen parça ile sürekli bir sürtünme halinde bulunan bu parçalar, silindir cidarındaki fazla yağ miktarını sıyırmakta ve bu sebep ile piston ile silindir gömleği arasında ince bir yağ filminin oluşumunu sağlamaktadırlar.

Piston Rings Çeşitlerimiz

Kurulduğu günden bu yana, hizmette kaliteyi ve güveni ön planda tutan işletmemiz, bu özelliklerini müşterilerine sunmakta ve talep edilen ürün çeşitlerinin teslimi esnasında, zaman kavramını ön plana çıkarmaktadır. Çalışma prensiplerimiz arasında, kaliteden ödün vermemek, gelişen teknolojiler ışığında kendimizi yenilemek, teknolojik gelişmeleri gerek firmamıza, gerek ise ürün portföyümüze yansıtarak, en mükemmel hizmet sunmayı ilke edinmek yer almaktadır. Sadece yurdumuzda değil, yurt dışı sahalarda da üretim, satış, kalite ve güven konusunda emsalsiz firma olma özelliğini sürdürmek azmindeyiz. Bu güne kadar yaptığımız çalışmalar, gelecekte yapacağımız çalışmaların referansları olarak, değerli ihtiyaç sahiplerinin takdirlerine kusursuz bir şekilde sunulmaktadır.

Yazar: Seo uzmanı