Elektronik atık sorunu günümüzde çok tartışılmayan ancak gelecekte insanlığa ve doğaya büyük problem teşkil edecek bir sorun. Çevre sorunları hakkında Dünya Çevre Örgütü, Avrupa Çevre Ajansı gibi örgütlerin yaptıkları araştırmaları ve raporları okuduğunuz zaman elektronik atık sorununu plastik sorunuyla yarışan ve maalesef onun kadar büyük bir problem.

Bu yazımızda sizler için çevre problemlerine dikkat çekmeye çalışacağız. Yazımızın odak noktasını elektronik atık sorunu oluştursa da sizlerden ricamız elektronik atık sorununa gösterdiğiniz hassasiyeti plastik ve diğer atıklarda da göstermeniz.

Elektronik Atık Sorunu Nasıl Oluşuyor?

Elektronik atıklar konusu oldukça derya deniz bir konu. Bir yazıya bu sorunun tüm yönlerini sığdırmamız mümkün değil. Bu yazıdaki amacımız sizlerin dikkatini bu konuya çekerek detaylı bir şekilde bilgilenmenizi sağlamak. Elektronik atık konusunda detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanı eğer mutlaka linkteki siteyi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Linkteki siteden konunun pek çok yönü hakkında ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

Şirketlerin uyguladığı bilinçli eskitme teknikleri, biz kullanıcıların işlevini yitirmemiş elektronik eşyaları kullanmaktan vazgeçerek yeni elektronik cihazlar edinmeleri yani kısacası bilinçsiz tüketim bütün atık sorunlarını oluşturduğu gibi elektronik atık sorunu da oluşturmaktadır. Herhangi bir elektronik eşyayı sadece 1 yıl daha fazla kullanmamız bile Dünya’yı korumak adına çok büyük bir adım olacaktır.

Elektronik Atık Oluşumunu Tetikleyen Faktörler

Elektronik atık rezervlerinin sürekli artmasında en büyük etken elbette biz kullanıcıların yanlış ve duyarsız tüketim alışkanlıklarıdır. Plasitk bardak, plastik şişe, karton, cep telefonu, bilgisiyar... Kullandığımız ve bize hizmeti tamamlamış hiçbir materyalin yolculuğunu ve sonunu umursamıyoruz. İnsanlık olarak bu gerçekle ne kadar çabuk yüzleşirsek o kadar iyi olacak.

Elbette bizim yanlış alışkanlıklarımızı destekleyen ve bu yanlış çarkın dönmesini isteyen pekçok kurum ve kuruluş var. Özellikle reklam sektörü bu alışkanlıkları destekleyen araçlardan biri. Araçlardan biri diyoruz çünkü bu noktaya dikkat etmek lazım. Üreticilerin ihtiyaç fazlası üretimleri olmasa reklam sektörünün faaliyetleri anlamsız kalacaktır.

Biz Ne Yapabiliriz?

Her şeye rağmen gelecek o kadar da karamsar gözükmüyor. Elektronik atık sorunun ortadan kaldırmaya çalışan sivil inisiyatifler ve dernekler faaliyet gösteriyor. Bu konuda EAGD (Elektronik Atıkların Geri Dönüşümünü Destekleme Derneği) oldukça köklü bir dernek. Elektronik atıklarınızı adresinizden alarak geri dönüşüm halkasına dair olmasını ve çıkan katma değer sayesinde de köy okullarına bilgisayar sınıfları kurulmasını sağlıyor. Detaylar için aşağıdaki linke tıklayınız.

Proje Detayları: http://www.koyokullarinabilgisayar.com/