Günümüz modern dünyasının en popüler diyetlerinden birisi olan Dukan diyeti herkes tarafından rahatlıkla uygulanabilmesi ve çok daha olumlu sonuçlar vermesi dolayısı ile de dünyanın her yerinde oldukça popüler olarak kullanılıyor. Bu noktada Fransız asıllı uzman bir diyetisyen tarafından ortaya çıkarılan bir diyet programı olan bu diyet programında, diğer diyet listelerine göre herhangi bir sağlık sorunun yaşanması söz konusu değildir. Zaten dünyanın pek çok ülkesinden milyonlarca kişi tarafından düzenli olarak uygulanmakta olan bir diyet programı olması da fazla kilolardan kurtulabilme konusunda kişilere sağlamakta olduğu olumlu etkileri en iyi ve en somut şekilde kanıtlamaktadır.

Fransız asıllı uzman diyetisyen olan Pierre Dukan kendi soyadını vermiş olduğu bu diyet programının oluşumunda uzun yıllara dayanan meslek kariyerinde edinmiş olduğu bilgi ve deneyimin son derece etkili olduğu belirtiyor. Bu noktada bu diyet programının ortaya çıkışında Pierre Dukan’ a gelen bir obezite hastasının diyet programını protein odaklı olarak belirlemesi ve uygulaması üzerine almış olduğu olumlu sonuçlara da oldukça dayalı olan bir diyet programıdır. Bu hastanın uygulanan protein ağırlıklı diyet programının ilk aşamasında almış olduğu olumlu sonuçlar üzerine uzman diyetisyen Pierre Dukan, diyet programı listesi içerisine sebzeleri de ilave etti.

İlerleyen aşamada alınan olumlu sonuçlar üzerine bu obezite hastası Pierre Dukan tarafından uygulanan protein odaklı diyet programı ile tamamen kilo sorunundan kurtulmuştur. Zaten günümüz modern dünyasının da en çok satan diyet kitapları arasında yer alan kitabında da Pierre Dukan, bu diyetin uygulanışının dört aşamadan olduğunu belirtiyor. Ancak bu aşamalar öncesinde diyete başlarken herhangi bir operasyon gerektirmeyen çeşitli sorular ve uygulamalar ile gerçekleştirilen bir test yapılması gerekiyor.

Kişinin kendisi tarafından da yapılabilen bu Dukan diyeti testi ile farklı vücut yapılarının ve özelliklerinin diyet programındaki etkilere göre ideal şekilde diyet listesinin düzenlenmesini sağlamaktadır. Bu yüzden de diyet listesini düzenli olarak uygulayacak her fazla kilo sorunu yaşayan kişinin bu diyete başlamadan önce bu testi uygulaması daha kalıcı ve hızlı sonuçlar alabilmesine yardımcı olmaktadır.

Pierre Dukan yine kitabında Dukan diyeti nasıl yapılır sorusu için belirttiği dört aşamanın ilk evresi olan atak evresinde saf proteinden oluşan bir diyet listesinin 1 ila 10 gün arasında uygulanması gerektiğini söylüyor. Daha sonra ikinci aşama olan seyir evresinde proteinlere ek olarak sebzelerin dahil edilmesi ile bir hafta kadar bu şekilde uygulanması gerekiyor. Üçüncü aşama olan güçlendirme aşaması ise kilo verdikten sonraki evreyi oluşturur ve verilen kilo başına 10 olacak şekilde belirlenen süre zarfında uygulanması gerekiyor.

En son olarak dördüncü ve son evre olan koruma evresi ise kişinin yaşam boyunca uygulaması gerekmektedir. Bazı kurallar ile çevrelenen bu süreç içerisinde kişinin verdiği kiloları geri almaması sağlanarak, kalıcı kilo verme oluşturur.