Konjenital doğuştan var olan demektir. Konjenital kalp hastalığı ise doğuştan var olan birçok çeşit kalp hastalığını içerir. Sonuç olarak kalbin kendisinde ya da damarlarda gelişim bozukluğu ve çalışma kusuru vardır.

Doğumsal kalp hastalığı en sık doğumsal anomaliler. Yaklaşık 100 bebekten birisi doğumsal kalp hastalığı ile doğar. Hastaların çoğu gebelik sırasında ya da hayatın ilk yıllarında tanı alır. Ancak bazı doğumsal kalp hastalıkları erişkin yaşa kadar saptanmayabilir. Bebeğin kalbi gebeliğin ilk haftalarında gelişmeye başlar. Kalp kompleks bir yapıdır, çocuğunuzun yumruğu kadar büyüklüktedir. Kalp boşlukları 4 odacıktan ve 4 kapaktan oluşur. Kalbimiz vücuda besin öğeleri ve oksijenden zengin kanı pompalar. Kalp oluşurken bu gelişim süreci süreci bazen normalde sapar ve doğumsal kalp hastalıkları meydana gelir. 35'ten fazla bilinen doğumsal kalp hastalığı çeşidi vardır. Bunlar basit defektler yanı sıra bazısı da kompleks problemlerdir. Basit defekt kalbin içinde bir delik ya da bir kapağı tutulumu söz konusudur. Kompleks durum ise kalpte ve kalp damarlarında birden çok kısmında ve kanın dolaşımında problem söz konusudur. Çocuğunuzda doğumsal kalp anomalisi varsa bu normal bir formasyonda olmaması anlamına gelir.

Kalp Hastalıkları Kalbin Değişik Bölümlerini Etkiler

  1. Septum: kalbin odacıkları ayıran duvarı
  2. Kapaklar: kalpten kan akışına yardım eden kapılar
  3. atardamarlar ve toplardamarlar
  4. kalbin atımını kontrol ve koordine eden ileti sistemi

Günümüzde birçok doğumsal kalp hastalığı olan çocuk sağlıklı bir yaşam sürdürebilmektedir.

Doğumsal Kalp Hastalığı Nedenleri

Çoğu durumda doğumsal kalp hastalıkları neden meydana geldiği bilinmez. Ancak bazı durumlar kalp hastalığını artırır.

  1. Genler: yaklaşık doğumsal kalp hastalıklarının yüzde 15'inde anne ve babadan geçen genler ilişkilendirilebilir.
  2. Genetik bozukluklar: Örneğin Down sendromlu çocukların %50’sinde doğumsal kalp hastalığı mevcuttur.
  3. Virüsler: Örneğin gebeliğin ilk 3 ayında geçirilen kızamıkçık enfeksiyonunda doğumsal kalp hastalığı sıklığı artar.

Doğumsal Kalp Hastalıkları Belirtileri ve Bulguları

Belirtiler öncelikle doğumsal kalp hastalığının ne olduğuna bağlıdır. Bazen doğumsal kalp hastalıklarında belirtiler çok hafiftir, erişkin yaşa kadar fark edilmeyebilir. Bazısında ise hastalık o kadar kritiktir ki gebelik sırasında yani fetal dönemde veya doğumdan sonraki ilk haftalarda belirti vermeye başlar.

Başlıca Belirtiler Şunlardır:

  • Ciltte morarma siyanoz
  • Kalpte üfürüm
  • Çarpıntı
  • Hızlı nefes alma veya solunum güçlüğü
  • Çabuk yorulma
  • Tartı alamama
  • Dolaşım bozukluğu

Tanı İçin Yapılan Testler

Hastalığın saptanması için bazı testler yapılır.

Fetal Ekokardiyografi:

Gebelik sırasında yapılan ekokardiyografi işlemidir. 16-18 hafta gibi gebeliğin çok erken dönemlerinde uygulanır. Özellikle doğumsal kalp hastalığı riski taşıyanlar da yapılmalıdır.

Pulse oksimetre: Kandaki oksijen miktarını ölçer. Yenidoğanda doğum sonrası uygulanan tarama testi doğumsal kalp hastalıklarının erken tanısı için günümüzde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Doğumsal kalp hastalığından şüphelenildiğinde, ayrıca:

Ekokardiyografi, EKG, göğüs grafisi, gerekirse kalp kateterizasyonu ve efor EKG testleri uygulanır.

Tedavi

Tedavi kullanma kararı birçok faktöre bağlıdır. Doğumsal kalp hastalığının ne olduğuna, hastalığın şiddetine, çocuğun yaşına ve genel sağlığı nasıl etkilediğine bağlıdır.

İlaç tedavisi

Kalpteki problem cerrahi ya da kateterle tedavi edilene kadar ilaç tedavisi kalbin daha iyi çalışmasına, tansiyonun düşürülmesine, belirtilerin kontrol altına alınmasına olanak sağlar.

Kalp kateterizasyonu

Bu yöntemle kalpteki problemlerin saptanması, bazı durumlarda örneği deliğin kapatılması ya da kapak da kapatılması gibi işlemlerle tedavi amacıyla uygulanır.

Kalp ameliyatı

Kalpteki problem onarılarak kan akımının düzeltilmesi sağlanır.

Detaylı bilgi için; https://www.drtaneryavuz.com/dogumsal-kalp-hastaliklari-nelerdir/