Ülkemizde doğum parası uygulaması çok vatandaşı rahatlatmış bir modern sistemdir. Doğum yapacak anne adayları, doğumlarını devlet hastanelerinde ya da özel hastanede yapması doğum parası ücretini almasına engel değildir. Doğum yapmadan önce çalışan ve doğum için işten ayrılan tüm vatandaşlara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen ücrettir. Doğum parasını, doğum yapmadan önce eğer bir işte çalışıyorsanız alabilirsiniz anlamına gelmektedir. Doğum parası uygulaması Sosyal Güvenlik Kurumuna'na bağlı olarak çalışan tüm vatandaşların yararlanabileceği bir uygulamadır. Bu yüzden çalıştığınız işyerinde sigortanızın kesin olarak yattığından emin olun ve ona göre doğum iznine ayrılın.

Doğum Parası Sorgulamak İçin Tıklayınız!  

Doğum yapmak için işten ayrılan bayanlar her hangi bir kuruluşa başvuru yapmadan 15 gün içerisinde bu parayı, eğer Ziraat Bankasında hesapları varsa hesaplarına yatırılır. Yok ise PTT şubelerinden birisine giderek doğum parasını alabilirler.

Bayan işten ayrıldıktan hemen sonra işten ayrıldığı süre ile doğum izninin biteceği süre hesaplanır ve 15 gün içerisinde bu para gereken yere yatar. Böylece sistem üzerinden direkt olarak bu parayı hesaplayabilirsiniz. Aynı zamanda iş görememezlik rapor parası diye de geçen bu uygulama Sosyal Güvenlik Kurumunun geliştirmiş olduğu sistem sayesinde internet üzerinden online olarak öğrenilebiliyor.