SGK, ülkemizdeki sosyal güvenlik kurumunun kısaltılmış adıdır. Sosyal güvenlik kurumu ülkemizdeki vatandaşlar için bulunmaz bir nimettir. Peki, durum neden böyledir. Bildiğiniz gibi herkes gençlik zamanlarında çalışır. Bir insan yaşlanmaya başladığı zaman kolay kolay çalışamaz ve yaşlılık zamanında dinlenmek ister. Eğer yaşlılık zamanınızda size bakacak birisi yoksa ve maddi durumunuz sizi yaşlılıkta idare edecek kadar iyi değilse bu durumda yaşlılık zamanınızda da çalışmak zorunda kalabilirsiniz. İşte SGK, sizlere bu zamanlarınızda yardımcı olmaktadır. Kurum sizden gençlik yıllarınızda çalışırken prim istemektedir. Sizde her ay düzenli olarak bu kuruma belli miktarda prim yatırıyorsunuz. Daha sonrasında ise belli bir yaşa geldiğiniz zaman bu kurumdan emekli oluyorsunuz ve kurum size her ay düzenli olarak maaş yatırıyor. Böylece sizde rahat rahat yaşlılığınızın tadını çıkartmaya başlıyorsunuz.

Günümüzdeki birçok ülke bu sistemi kendi ülkelerinde hayata geçirmişlerdir. Hatta birçok geri kalmış olan ülke bile vatandaşları için bu sistemi kullanmaktadır. Günümüzde hangi ülkeye bakacak olursanız olun bu sistemi çok rahat bir şekilde görebilirsiniz. Özel firmalar bile insanlar için sigortacılık hizmeti vermekte ve onları emekli etmektedirler. Sizde ileride daha rahat bir hayat istiyorsanız bu durumda sigortalanarak ilerde emekli olmayı tercih etmelisiniz.

SGK, sizlere aynı zamanda sağlık sektöründe de yardımcı olmaktadır. Eğer hastalanırsanız ve hastaneye giderseniz bu durumda tedavi masrafları ve ilaçlar için ücret ödemeniz gerekecektir. Ancak SGK’nız varsa bu durumda herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Kurum ödenmesi gereken tüm ücretleri sizin yerinize ödeyecektir. Sizde sadece yapmanız gereken işlere odaklanış olacaksınız. SGK, sizlere aynı zamanda kursta vermektedir. Özellikle ağır ve tehlikeli işlerde çalışan işçiler için SGK, kurs vermektedir. Bu kurslar sayesinde de işlerinizde daha az risk bulunmaktadır.

SGK’nın sizlere sunmuş olduğu en büyük hizmet sizi emekli etmesidir. Ancak SGK’dan emekli olabilmeniz için bazı şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Öncelikli olarak belli bir gün işte çalışmanız gerekecektir. Buna SGK Gün Sayısı denilmektedir. Eğer sizden istenilen bu gün sayısını tamamlamazsanız bu durumda bu kurumdan emekli olamazsınız. Bunun için çalıştığınız gün sayısını düzenli olarak takip etmeniz gerekmektedir. Eskiden sizden istenen bu gün sayısı 6000’di. Ancak Avrupa’ya uyum sağlayabilmek için düzenlemeler yapılmış ve bu düzenlemeler sonrasında ise bu gün sayısı 7000’e çıkartılmıştır. Yani 7000 gün işte çalıştıktan sonra emekli olma hakkını elde etmiş olacaksınız. BU yeni yasa sadece 2009’dan sonra sigortalı olan işçiler için gereklidir. SGK’dan emekli olabilmeniz için uymanız gereken tek kural bu değildir. Aynı zamanda sizde belli bir yaşı doldurmanız istenmektedir. Bu yaş sınırı ise 60’tır. Eğer 60 yalın altındaysanız bu durumda SGK’dan emekli olamazsınız.

Birçok kişi düzenli olarak SGK’ya prim yatırır ve çalışır. Birçok kişide SGK’ya ne kadar para yatırdığını ve ne kadar gününün kaldığını merak etmektedir. İşte bunların hepsini SGK Sorgulama sayesinde çok kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Sizde TC kimlik numaranız ve size verilen şifre sayesinde bu bilgilere çok rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Böylece sizde size gerekli olan tüm bilgilere ulaşmış olacaksınız.

SGK, yani sosyal güvenlik kurumunun önceki adı sosyal sigortalar kurumuydu. Ancak 2009 yılında yapılan yenilikler ve yeni gelen yasa ile beraber kurumun adı da sosyal güvenlik kurumu olarak değişmiştir. Kurum halen aynı görevi yerine getirmektedir. Yapılan değişiklikler sadece emekli olunması için gerekli olan çalışma gün sayısını değiştirmekle sınırlı kalmıştır. (Tanıtım Yazısı)