Türk hukuk sisteminde davalar hukuk davaları ve ceza davaları olarak ikiye ayrılıyor. Ceza davaları konusunda herhangi bir davaya konu olan kişiler ceza avukatı konusunda yardım alarak ceza davalarındaki gidişatı ceza avukatları sayesinde yürütebiliyorlar. Ceza avukatları, yapılan bir eylem ve davranış neticesinde Türk Ceza Kanunu kapsamında cezalandırılması gereken taraf hakkında gerekli araştırma ve incelemeler yapılması ön görüldüğünden, bu konudaki bilgi, belge ve hukuki dayanakları mahkeme heyetine sunarlar.

Mahkemenin vermiş olduğu dava sürecindeki ara kararları müvekkilleri ile paylaşarak davanın gidişatı hakkında bilgi verirler. Ceza davaları konusunda hizmet veren kadıköy ceza avukatı, mahkemelerin ara kararlarındaki yasal süreyi takip ederek bu süre içerisinde yapılması gereken işlemleri yerine getirmek ile görevlidir. Bu sürelerin kaçırılmaması ve en yakın tarihli işlemlere öncelik vermek ceza avukatları görevleri arasındadır.

Ceza Avukatlarına Vekalet Verme İşlemleri

Ceza davalarında taraf olan mağdur ya da sanık statüsündeki herkes savunma hakkı kapsamında avukatlık hizmetlerinden yararlanma hakkına sahiptir. Bu nedenle birlikte çalışmak istedikleri herhangi bir avukat ile dava ile ilgili bilgi paylaşımı yaparak vekaletlerini vermeleri ile birlikte dava sürecinde ceza avukatını görevlendirebiliyorlar.

Ceza avukatlarına vekalet verilebilmesi için öncelikle avukatın adı soy adı, adresi, baro kaydı ve sicili gibi bilgilerin noter tarafından işleme alınarak vekaletname çıkarılması gerekiyor. Çıkarılan vekaletnamenin bir örneği avukata verilerek ceza avukatı tarafından ilgili mahkeme kayıtlarına işletilmesi sağlanıyor. Böylelikle ilgili ve benzer davalarda ceza avukatları müvekkilleri ile ilgili tüm savunma ve şikayet işlemlerinde müdafi olarak görev alabiliyorlar.

Ceza Davası Süreci ve Temyiz

Ceza avukatları davanın gidişatını yakından takip ederek gerekçeli kararın açıklanacağı güne kadar ki tüm gelişmeleri müvekkilleri ile paylaşarak ortak alınacak kararlar ile dava sürecinde adım atılıyor. Yerel mahkemenin gerekçeli kararı sanık ve mağdura tebliğ edildikten sonraki 15 günlük yasal temyiz süreci söz konusudur. Yerel mahkemenin vermiş olduğu gerekçeli kararın bir üst mahkeme olan yargıtaya temyiz edilmesi isteniyorsa 15 günlük süre içerisinde yerel mahkeme marifeti ile yargıtaya temyiz dilekçesi ceza avukatı tarafından gönderiliyor.