Dünya üzerinde ki gelişmeler sonucu insanlar arasında bağların azalması ve birbirlerine olan güvenlerin azalması ile teknolojik desteklerin artması da son günlerde yüksek oranda artmıştır. Aslında çok eski zamandan beri var olan telefon dinleme o zamanlar sadece devletler ve özel güvenlik bölümleri kullanmaktaydı. Fakat artık günümüzde herkes kolaylıkla bu cihazlardan temin ederek istediği kişiyi dinleyebilir ve ne yaptığını öğrenebilir. İlk başlarda devasa boyutlarda olan bu telefon dineme cihazları teknolojiye ayak uydurarak şu an ufacık boyutlarda hatta yazılım şeklinde bile bulunmaktadırlar.

Aile içi sorunların giderilmesinde ve iş yeri içinde ki problemlerin tespitinde kullanılan bu cihaz ve yazılımlara örnek verecek olursak, Örneğin ergenlik döneminde çocuklar ile ebeveynleri arasında bir bağ ve iletişim kopukluğu olmaktadır. Bu nedenle çocuklar kendilerini ailelerinden uzaklaştırarak dış çevrelerden kendilerine yakın hissettikleri fakat iyi mi kötü mü olup olmadığını fark edemediği için sonunda ne olacağını kestiremezler. Aileler ise bunları kendi küçüklüklerinde yaşadığı için bu sorunları bildikleri için çocuklarının üstüne düşmek ister fakat çok fazla da bunaltmak istemez.

Bundan dolayı casus telefon ile çocuklarının telefonlarını dinleyerek kimlerle görüştüklerini hem yazılı hem de sesli olarak öğrenebilir, sms kayıtlarını inceleyebilir, GPS ile çocuklarının konumlarına dahi nerede olduklarını öğrenebilirler. Ayrıca ortam dinleme özelliği olan program veya cihazlarla çocuklarının bulunduğu yerde ki sesleri dinleyebilir. Etrafındakilerin nasıl ve ne niyetli olduğunu anlayabilirler. Böylece çocuklarını daha iyi ve sağlıklı bir şekilde uyarabilir ve başlarına gelebilecek sıkıntılardan koruyabilirler.

Başka bir örnekte ise evli çiftler arası yaşanan güvensizlikler de tercih edilmektedir. Eşinin kendisini aldattığını düşünen çiftler telefon dinleme ile bunu kanıtlayabilir veya boşuna telaş yapıp yapmadıklarını anlayabilirler. Tamamen yasal olan casus telefon birçok yerde birçok çeşitle karşımızda bulunmaktadır.