Hayalinizdeki web sitesi için ilk adım bir alan adı seçmek ve bir hosting planı bulmaktır. Domain de denen ve sitenizin adresini oluşturan alan adını seçerken, önceden alınıp alınmadığını yani şu an başkasının adına kayıtlı olup olmadığını kontrol etmeniz için yapılan işleme whois sorgulama denir.

WHOIS: bir alan adı tescil edilirken sahibinin adı, e-posta adresi ve telefon numarası gibi iletişim bilgilerinin girildiği veritabanıdır. Alan adının kaydedildiği yer ve tarih, tescil süresinin sona erme tarihi ve IP adresi hakkında bilgiler de WHOIS’e işlenir.

WHOIS sorgulama işlemi ile alan adı sahibi WHOIS gizleme denen gizlilik hizmetini kullanmadığı sürece, ilgili iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.

WHOIS veritabanındaki bilgiler internetteki herkes tarafından görülebilir olduğundan, bu bilgilerin paylaşılmasını istemeyenler, gizli tutulması için hosting panelinden ücretsizolarak WHOIS gizleme özelliğini aktif edebilir.

WHOIS bilgilerinden bir alan adının tescil süresinin ne zaman sona ermek üzere olduğunu görebildiğiniz için, alan adının süresi dolmadan veya yenilenmeden hemen önce sahibiyle iletişime geçebilirsiniz.

Yanlış WHOIS bilgileri ile kayıt edilen ya da güncel olmayan bilgilere sahip alan adları, ICANN tarafından askıya alınabilir ya da iptal edilebilir.

Şimdi hızlıca, WHOIS sorgulaması nasıl yapılır? sorusunun yanıtını görelim:

  • Turhost.com’da Domain sekmesinden WHOIS Sorgulama‘yı seçiniz.
  • Sorgulama çubuğuna siteniz için karar verdiğiniz alan adını ya da kime ait olduğunu merak ettiğiniz alan adını giriniz.
  • Sorgula butonuna bastığınızda domain sahiplik bilgilerine hatta domain yaşına ulaşacaksınız.

google.com için WHOIS sorgulaması yapıldığında ulaşılan bilgiler

Ayrıca, WHOIS sorgulama çubuğunun altındaki domain yazısına tıklayarak Turhost Domain sorgulama sayfasına geçebilir ve web sitenizin ismi için bulduğunuz alternatiflerin sosyal medya hesapları için de kayıt edilebilir olup olmadığını öğrenebilirsiniz.