Pars Güçlendirme Genel Müdürü Fatih Laz konuyla alakalı önemli açıklamalarda bulundu. Son aylarda İstanbul’da yaşanan düşük ölçekli sarsıntılardan sonra tekrar ülke gündemine oturan çürük binalar konusu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Fatih Laz kolon güçlendirme, bina güçlendirme ile 1 milyona yakın binanın kurtarılmasının mümkün olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili olarak Almanya’nın Münih kentinde katıldığı konferansta konuşan Pars Güçlendirme genel müdür Fatih Laz özellikle eski binaların tüm dünyadaki deprem bölgelerinde büyük risk oluşturduğunu fakat bina güçlendirme çalışmalarıyla bu risk oranını düşürmenin mümkün olduğunu belirtti.

Konuşmasında ‘‘ Özellikle İstanbul’da 30-40 yıl önce yapılan binaların büyük risk taşıdığını, sayısının net bilinmediğini ama tahminen 1 milyona yakın olduğunu ve bu binaların modern güçlendirme yöntemleri ile kurtarıla bileceğinin altını çizdi’’.

Laz, ‘‘ Riskli binaların güçlendirme işlemlerinin temele kadar inilerek beton takviyesi ile çelik ve karbon kullanılarak eski binaların çoğunun kurtarıla bileceğini’’ belirtti. ‘‘ Modern kriterlere uygun kolon güçlendirme veya bina güçlendirme işlemleri sayesinde bu tür binaların risk oranını ciddi boyutta azaltmanın mümkün olacağını savundu’’.

Fatih Laz, konuşmasının devamında ‘‘ Bina güçlendirme işleminde belediyelerin bina sahiplerini teşvik etmeleri ve onlara bu konuda kolaylık sağlamaları gerektiğini, bunun can ve mal kaybını minimuma düşüreceği gibi milli servet kaybına da engel olacağını’’ belirtti.

Almanya, Hollanda, Rusya başta olmak üzere Pars İnşaat olarak pek çok projeye imza attıklarını belirten Laz, ‘‘ Maalesef bu tür sorunlu binaların dünyada neredeyse bütün ülkelerde var olduğunu ve ülkelerin bu yönde önlemler aldığını’’ belirtti.

‘’Ülkemizde özellikle riskli olduğu belirtilen 2 milyon konutun 1 milyonunun yeniden yıkılıp yapılmasının büyük bir maliyet olduğunu, bu binaların yeniden yıkılıp yapılmasının uzun zaman alacağını en hızlı ve maliyeti düşük yöntemin bina güçlendirme olabileceğini’’ belirtti.

Bunun yanında ‘‘ Güçlendirme işleminin binaya özel yapılması gerektiğini belirten Laz, bazı binalarda sadece bodrum kadında güçlendirmenin yeterli olacağını söylerken, bazı binalarda ise bütün katlarda uygulanması gerektiğinin’’ altını çizdi.

Konuşmasının devamında, ‘‘ Türkiye’de bu sorunun farkında olan hükümetin kentsel dönüşüm projesiyle büyük bir çalışma yaptığını ve son günlerde Bakanlığın hazırladığı yasa taslağıyla 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu’na geçici bir madde eklenerek, imar barışına başvuran ve güçlendirme kararı alınan riskli binalara da ruhsat verilmesinin önünün açılacağını’’ söyledi.

Çıkarılacak yasa hakkında kısaca bahseden Laz, ‘’taslağın 38. maddesiyle Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’na eklenmesi öngörülen geçici maddeyle öncelikle kaçak binaların İmar Barışı’na başvurarak yapı kayıt belgesi almış olmaları koşulu aranacağını’’ söyledi.

Akabinde ‘‘ikinci aşamada yapı kayıt belgesi alan kaçak binaların, Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında ‘riskli’ olduğunun tespiti yapılacak. Üçüncü aşamada Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca bina sahiplerinin 5’te 4’ünün onayıyla “güçlendirme” kararı alınacak. Ancak buradaki en önemli koşul, ilave inşaat yapılmaması olacak. Bu koşullarda hazırlanan projelere, mevzuata takılmadan güçlendirme ruhsatı verilebilecek. Ancak bu güçlendirmenin denetimini yapı denetim şirketleri yapacak’’.

Söz konusu kanunun güçlendirme işlemlerinin yolunu açacağını söyleyen Laz, bu yasa ile Hükümetin bina güçlendirme konusunda vatandaşı teşvik etmeyi amaçladığını belirtti.