Ehliyet sahibi olmak araç kullanmanın ön koşuludur. Sürücü belgesi alabilmek için öncelikle sürücü kursuna kayıt yaptırmak gerekiyor. Sürücü kursuna kayıt yaptırdıktan sonra eğitimlerin eksiksiz bir şekilde tamamlanması ve yazılı ve pratik sınavın başarılı olmak gerekiyor. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yeni tip çipli sürücü belgesi kullanılmaya başlandı. Yeni tip sürücü belgesi sınıfları M. A1. A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F sınıfı sürücü belgesi olmak üzere 16 farklı kategoride sınıflandırılmıştır.

B Sınıfı Ehliyet Nedir?

B sınıfı ehliyet otomobil ve kamyonet kullanmak isteyenlere verilen ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyet sahibi sürücüler M -B1 – F sınıfı araç kullanılabiliyor. B sınıfı ehliyet sahibi sürücüler otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör kullanabildikleri gibi azami yüklü ağırlığı 4250 gr olan birleşik araçları kullanabiliyorlar. B sınıfı ehliyet ülkemizde en çok kullanılan sürücü belgesidir.

B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

Yapılan yeni düzenlemeye göre; B sınıfı sürücü belgesine sahip olanlar “B, B1, M, D1 ve F sınıfı sürücü belgelerine sahip oluyorlar.

B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanır.

B1 sınıfı sürücü belgesi 4 tekerlekli motosiklet (ATV gibi) kullanılır.

M sınıfı sürücü belgesi 2-3-4 tekerlekli motorlu bisiklet (Moped) kullanılır.

D1 sınıfı sürücü belgesi minibüs kullanılır.

F sınıfı sürücü belgesi traktör kullanılır.

B Sınıfı Sürücü Belgesi

B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanıcılarına verilen ehliyet türüdür. B sınıfı sürücü belgesine sahip olan kişiler, ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen eğitimleri tamamlamak veya yazılı ve pratik sınavı geçmek kaydıyla azami yüklü ağırlığı 4,250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanılabilir. B sürücü belgesi almak için 18 yaşını tamamlamış olmak gerekir. Bunun dışındaki genel şartları taşmak gerekir. Deneyim şartı yoktur.

B1 Sınıf Sürücü Belgesi

B1 sınıfı sürücü belgesi net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogram, yük taşımacılığında kullananlar için ise ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen dört tekerlekli motosikletleri kullanacakları verilir. Elektrik ile çalışan araçların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz B1 ehliyete sahip olmak için 16 yaşını tamamlamış olmak gerekir.

M Sınıfı Sürücü Belgesi

M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir. Ancak M ehliyet dışında bütün ehliyet sınıfları a Moped kullanabilir M sınıfı ehliyet almak için en az 16 yaşını tamamlamak gerekir.

D1 Sınıfı Sürücü Belgesi

D1 sürücü belgesi minibüs kullanacaklara verilir. Bu ehliyet ile otobüs sürülemez. Bu sınıf 16 +1 kapasiteli minibüsleri kullanır. Aynı zamanda alt sınıflarına ait ehliyetlerden B, B1, M, F sınıflarına ait araçları da kullanabilir. Yaş şartı olarak 21 yaşını tamamlamak şarttır. D1 deneyi şartı olarak B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir. Yani B sınıfı ehliyet sahibi olmadan D1 ehliyet alamazsınız.

F Sınıfı Sürücü Belgesi

F sınıfı sürücü belgesi lastik tekerlekli traktör kullanacaklara verilir. Bu ehliyet için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Deneyim şartı bulunmuyor. F sınıfı sürücü belgesi almak isteyen sürücü adayları da yetkili olan pratisyen ya da uzman hekimden sürücü olur sağlık raporu almak zorundadır.

B Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

B sınıfı ehliyet için sürücü kurslarına başvuruda bulunup kayıt yaptırmak gereklidir. B sınıfı ehliyet için sürücü kurslarına başvuruda bulunup kayıt yaptırmak gerekir. Daha sonra B sınıfı için gerekli olan teorik derslerin alınmasıyla e-sınav ile sürücü adayları iki aşamadan oluşan ve ilki e – sınav olan yazılı sınavda başarılı olmak zorundadır. Yazılı sınavda 70 ve üstü puan alan adaylar sınavda başarılı olur ve direksiyon sınavına girmeyi hak kazanır.

https://www.surucukurslari.com/