Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinden meydana gelen SEO kelimesi son zamanlarda sıkça karşımıza çıkmaktadır. Türkçe karşılığı Arama Motoru Optimizasyonu olan SEO herhangi bir web sitesinin organik arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alması için yapılan çalışmalardan oluşur.

Google SEO ise web sitesinin dünya üzerinde en sık kullanılan arama motoru olan Google arama motoruna göre optimize edilmesi için yapılan bir çalışmadır. Teknik düzenlemeler yapılırken Google’ın web masterlara yönelik olarak yayımladığı kalite yönergeleri dikkate alınır. Google açısından web sitelerinin doğru ve kolay bir şekilde taranması çok önemlidir. Ayrıca Google Search Console, Google Analytics ve Google My Business kayıtları da yapılmalıdır.

Web siteleri aracılığıyla hedef kitleye ulaşmanın, internet satışlarının, müşterilerin ve gelirin artırılmasının en etkili yolu doğru SEO çalışmaları yapılmalıdır. Bu nedenle alanında deneyimli bir SEO ajansı ile çalışılmalıdır. Simur Digital sektöründeki deneyimi ve alanında uzman ekibi ile müşterilerine rakipleri ile olan yarışlarında son derece büyük bir avantaj sağlamaktadır.

SEO çalışmaları yapılan son algoritma güncellemeleriyle uyumlu olacak şekilde gerçekleştirilmelidir. Dönüşüm optimizasyonu, özgün içerik, içerik pazarlama ve Google Ads reklamları profesyonel SEO çalışmaları kapsamında yer alır. Farklılık, doğallık ve reklam gücü en önemli SEO stratejileri arasında sayılabilir.

SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

SEO çalışması site içi ve site dışı olmak üzere iki farklı alanda yapılır. Web sitesinin yazılımının ve sayfalarının arama motoru yönergelerine uygun bir hale getirilmesi için yapılan işlemler site içi SEO çalışmaları kapsamındadır.

Web sitesinin dışında gerçekleştirilen sosyal medya hesapları, sponsorlu tanıtımlar, reklamlar, backlinkler ile ilgili çalışmalar da site dışı SEO çalışmaları olarak adlandırılır.

Site içi SEO çalışmaları kapsamında tasarım ve kod düzenlemeleriyle birlikte alt sayfalar da optimize edilir.

  • Ana sayfa başlık ve meta açıklamaları,
  • H1 - H6 heading etiketlerinin kullanılması,
  • Faydalı ve özgün içerikleri oluşturulması,
  • Schema Rich Snippets işaretlemelerinin yapılması,
  • Dahili bağlantıların en doğru şekilde inşa edilmesi,
  • Site içi dolaşım menüsünün eklenmesi,
  • Mobil uyumlu bir tasarım yapılması,
  • Web sayfalarının hızlı açılması,
  • SSL sertifikası kullanılması,
  • Kodların W3C onaylı bulunması,
  • Cache eklentisi - yazılımı entegresinin yapılması,
  • Görsellerin sıkıştırılması ve alt etiketlerinin tam olması,
  • Sosyal medya paylaşım ikonlarının bulunması,
  • Görseller ve yazılar için site haritasının eklenmesi,
  • Robots.txt optimizasyonu çalışmaları site içi SEO çalışmalarıdır.

Dış SEO çalışmaları kapsamında ise;

  • Sosyal medya hesapları ve hashtag içeren paylaşımlar,
  • Instagram, Facebook ve diler sosyal ağ reklamları,
  • E-mail marketing,
  • Google AdWords reklamları,
  • Kaliteli ve doğal backlink çalışmaları gerçekleştirilir.

SEO Neden Önemlidir?

Eldeki istatistiklere göre Google üzerinde arama yapan kullanıcıların %90’ı yaptıkları aramadan sonra ilk sayfada karşılarına çıkan internet sitelerini ziyaret ederler. Yalnızca geriye kalan %10’luk kısım diğer sayfalarda listelenen arama sonuçlarını inceler ve o sayfaları ziyaret eder.

Ürünlerin ve hizmetlerin internet platformunda arama yapan kullanıcılara tanıtılabilmesi için web sitesinin arama motoru sıralamalarında üst sıralarda yer almasının sağlanması çok önemlidir. Bu sayede pazarlanmak ya da tanıtımı yapılmak istenilen ürün ya da hizmetle ilgili olarak alıcı arasında doğru iletişimin kurulması sağlanmış olur.

Her arama motorunun site sıralamalarını kullanıcıların ekranlarına getirmek için kullandığı birtakım algoritmalar bulunmaktadır. Bu algoritmalar onlarca kriteri değerlendirir ve arama sonuçlarında sitelerin ne şekilde sıralanacağını belirler. Aynı zamanda algoritmalar yeni kriterler eklenerek sürekli bir değişim ve gelişim içerisinde bulunmaktadır.

Arama sonuçlarının ne şekilde sıralanacağını belirleyen kriterlerden en önemlileri site başlığı, site açıklaması ve site içeriğidir. Anahtar kelimelerin kullanımı Google ve diğer arama motorlarının yaptığı güncellemeler sonucunda artık kullanılmayan kriterler arasında yer alır.

Bir sayfaya site başlığı girilirken sayfanın en iyi şekilde temsil edilmesini sağlayacak ve açıklayıcı özellikte metinlerin girilmesine özen gösterilmelidir. Ayrıca başlıklar kullanıcın arama sorgusu ile birebir ilişkili olma özelliğine sahiptir. Başlıkların önemi ekrana gelen arama sonucunun içeriği hakkında henüz sayfaya girmeden kullanıcılara bilgi vermesinden ve yaptıkları sorguyla ne kadar ilgili olduğunun anlaşılmasını sağlaması açısından çok fazladır. Kullanıcılar hangi sonucu tıklayacaklarına dair kararı genellikle başlığa göre verirler. Başlıkta okudukları metinin ihtiyaçlarını karşılayacağını düşünürlerse o sayfaya tıklarlar. Bu nedenle organik ziyaretçi trafiğinin artması için web sayfalarında doğru başlıklar kullanılması çok önemlidir.

Sayfa başlıklarının mümkün olduğunca kısa ve açıklayıcı olmasına özen gösterilmelidir. Başlıkta kimi zamanlarda birkaç terim bulunması faydalı olabilir. Bununla birlikte aynı kelimelerin ya da ifadelerin birden çok kez kullanılması gerekli değildir. Bu tür bir uygulama kullanıcıya yardımcı olmadığı gibi çok sayıda aynı kelimenin kullanılması arama motorlarında spam algısı oluşmasına neden olabilir. Ayrıca sayfa ile ilgili olmayan başlıklar kesinlikle kullanılmamalıdır.

Sayfanın içeriğine ilişkin kullanıcılar tarafından okunabilir, kısa ve öz bir özetin yazılması da önemlidir. Açıklama kısmına sayfayı farklı kılan ve sayfaya özel bilgilerin girilmesine özen gösterilmelidir.

Simur Digital’i Ziyaret Etmek İçin : https://simur.org/