Akrilik boya, suyun içerisinde pigmentlerin tutulduğu, plastik akrilik reçine parçacıklarından oluşur. Suyun buharlaşmasıyla birlikte reçine parçacıkları güçlü bir boya haline dönüşür.

Akrilik Boyanın Özellikleri

  • Suyla temas ettiğinde bozulma olmaz
  • Boya yapıldıktan sonra yüzey su ve sabunla silinebilir.
  • Isıyla birlikte yumuşar, soğukta ise esnekliği azalır.

Akrilik Boya Ne Amaçla Kullanılır?

Akrilik boyalar farklı amaçlar için kullanılabilir. Çabuk kuruma özelliğine sahip olan boyanın temizlenmesi de kolaydır. Boya esnasında oluşacak hata tekrar boyanarak kapatılabilir. İç ve dış mekan uygulamalarında kullanılabilir. Boya açıldıktan sonra bitirilmesi gerekir, açıkta kalan boya çatlar ve kurur. 

Hobi Ürünleri İçin Kullanılır mı?

Akrilik boya, türüne göre hobi amaçlı yapılacak uygulamalarda da kullanılabilir. Ucuz olmasının yanı sıra kolay uygulanabiliyor olması da tercih nedenleri arasındadır. Hobi ürünlerinde özellikle cam, seramik, kağıt, kumaş ve ahşap boyama gibi işlemlerde kullanılabilir. Kumaş boyası renklerimizi inceleyebilirsiniz.

Ev için Akrilik Boya

İç cephe uygulamalarında kullanılan akrilik esaslı lateks boya mattan parlaklığa kadar çeşitli özelliklere sahiptir. Kuruma süresi boyanın bitimine göre değişebilir. Fakat iç mekan boyalarında genellikle kuruma süresi 1 saattir. İç mekan boyasında astar üzerine uygulanması boyanın daha dayanıklı olmasını sağlayacaktır.

Sanatçılar için Akrilik Boya

Akrilik boyalar sanatçılar tarafından da kullanılabilir. Tuvalin üzerine çizilen resmin boyanmasında kullanılırken farklı özelliklere sahip olması bu alanda kullanımını genişletmiştir. Örneğin öğrenci dereceli akrilik boyalar daha düşük kaliteye sahip olduğundan daha uygun fiyata satılır. Profesyonel anlamda tuvale boyama yapılacaksa bu durumda daha kaliteli boya tercih edilmelidir.

Akrilik Boya İle Kumaş Boyası Aynı mıdır?

Kumaş boyası gevşek life sahip olan iplik ve kumaşın renklendirilerek giysiye biçim vermek için kullanılan bir boya çeşididir. Kumaşın renklendirilmesi, halı dokuması, nakış renklendirmesi, tişört boyama, pantolon boyama gibi işlemlerde kullanılır. Bu işlem sonrasında kumaş boyası sabitleyici kullanılarak boyanın dayanıklılığı artırılır.

Kısacası kumaş boyası ile akrilik boya aynı şey değildir. Fakat bazı alanlarda kullanım nedenleri ortak olduğundan benzer özelliklere sahip denilebilir.

Kumaş ve akrilik boya çeşitleri için www.everydye.com adresini ziyaret edebilirsiniz.