Otomobil satın almayı düşünen bireylerin cevabını merak ettikleri en önemli soru, araç satın almak için en uygun dönemin hangisi olduğudur. Sıfır ya da ikinci el araba almadan önce bu sorunun cevabı mutlaka araştırılmalıdır. Araç satın almak için en uygun zaman ise bazı sosyo-ekonomik parametrelere göre belirlenmektedir. Bu parametreler; ilan vererek sahibinden araç satışı yapma imkânı sunan online satış platformları ve oto pazarlarındaki araç fiyatlarını ciddi şekilde etkilemektedir. Bu anlamda araba satın almak için en uygun zamanın hangisi olduğunu iyice araştırmalı ve ona göre karar vermelisiniz.

Yılın hangi döneminin araç satın almak için uygun olduğunu bilmek adına otomotiv piyasasının aylara göre ritmini bilmek oldukça önemlidir. Bu anlamda Ocak ve Şubat aylarında araç kampanyaları devam eder ve bu nedenle piyasa hareketli değildir. Yine alım satımda en hareketli aylar, Mart, Nisan ve Mayıs aylarıdır. Yazın bitimine denk gelen Eylül ayında ise araç piyasası iyice hareketlenir ve bu hareketlilik Ekim ayında da sürer. Kasım ve Aralık aylarında ise yakın zamanda çıkacak yeni araç modelleri nedeniyle bekleyiş dönemi olarak adlandırılabilir. Bunun yanında sıfır araç piyasasında gerçekleşen kur değişimleri ikinci el araç fiyatlarını belirleyen faktörlerden birisidir. Peki, ikinci el araba satın almak için en uygun dönem hangisidir?

İkinci El Araba Almak İçin En Uygun Zaman

Birçok kişi yıl içerisinde, hayalindeki aracı daha uygun fiyata satın almak için ikinci el araç piyasasını takip eder. Bunun için ilan vererek sahibinden satış fırsatı sunan web sitelerinin ve oto pazarlarının nabzını tutarlar. Ancak araç satın almak için en uygun dönemin hangisinin olduğunu belirlemek için sıfır araç kur değişimleri ve yeni ÖTV zammı gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer acilen bir otomobile ihtiyacınız varsa bu faktörleri incelemek sizin için fayda sağlamayacaktır. Yine vaktiniz varsa ve en doğru zamanı bekleyebilirim diyorsanız, aşağıdaki faktörleri inceleyerek ikinci el araba satın almak için en uygun zaman konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

  • Bayram öncesi dönemlerde genellikle ilan vererek satış yapma imkânı sunan online platformlara ve oto pazarlarına olan ilgi artar. Çünkü bu dönemlerde tatile ya da memlekete gitmek isteyen kişiler, otomobil almaya karar verebilir. Bu da talebin artmasına ve dolayısıyla fiyatlarının yükselmesine neden olacaktır. Eğer araç satın almak istiyorsanız bayram sonrası dönemleri beklemeniz daha doğru olacaktır.
  • İkinci el araba araç fiyatları konusunda yapılan istatistikler, ülkemizde Ocak ve Nisan ayları arasında ikinci el piyasasının durgun geçtiğini göstermektedir. Bu nedenle bahsedilen aylarda araç satın almak daha avantajlıdır.

Tüm bunların yanında aracınızı satmak isterseniz de yukarıdaki faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Aracınızı satmak için uygun olduğunu düşündüğünüz dönemde özellikle online platformlar üzerinden butonuna tıklayarak kısa süre içerisinde ilanınızı oluşturabilir ve aracınızı satabilirsiniz. Peki online platformlardan hangisi üzerinden ilan vermelisiniz. Araba ilanı ver diyerek arama yapıp çıkan sonuçlar içerisinde ilk sayfada bulunan tüm sitelere ilan verebilirsiniz. En bilindik siteler haricinden ikinci el araba sitelerinden size tavsiye edebileceğimiz bir sitede 2elarabam.com olarak ekleyip www.2elarabam.com ve ikinciel araba içinde www.2elarabam.com/ikinci-el