2020 yılının zor bir yıl olduğu söylenirse kimse buna karşı çıkmaz büyük ihtimalle. 2019 Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve ardından tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının tüm küresel ekonomiyi vurduğu ifade edilebilir. Küresel ekonomilerle beraber kripto para ekonomisinin de özellikle son bir ayda adeta vurgun yediğini gördük.

Öte yandan FED’in ekonomiyi kurtarmak adına attığı adımlar normal şartlarda Bitcoin fiyatını artırması gerekirken salgın ile birleşince hiç beklenmedik fiyat hareketleri görülmeye başladı.

Bitcoin Haberleri

2020 başından bu yana beklenmeyen gelişmelerin olmasıyla bizler de farklı Bitcoin ve coin haberleri ile karşılaşmaya başladık. Aslında yıl oldukça normal başlamış ve bitcoin haberleri olağan seyrinde ilerliyordu. Genel itibariyle yaklaşan madencilik ödül yarılanması, Bitcoin fiyat tahminleri, FED’in kararları ve ünlü isimlerin yorumları gündemde yer alıyordu.

Örneğin, “Bitcoin hashrate’in 2017 yılındaki seviyesinin 7 katına çıkması” belki de yılın ilk önemli Bitcoin haber olarak başlıklarda yerini aldı. Bununla birlikte 2020 başından bu yana Çin’in merkez bankası dijital para birimi (CBDC) ile ilgili paylaşılan detaylar ve atılan adımlar da büyük ses getirdi.

Bunlarla beraber 2019 yılının en büyük gündem konularından biri olan Facebook’un kripto para birimi Libra’nın, bu yılki coin haberlerinde geriye düştüğünü görüyoruz. Çünkü Libra 2019 yılında birçok düzenleyici engelle karşılaştı ve bu sebeple birçok ünlü firma Libra Birliği’nden ayrıldıklarını açıkladı. Dolayısıyla Facebook Libra konusunda biraz yavaşlamış oldu.

Öte yandan Amerika’nın Ocak başında İranlı General Kasım Süleymani’yi öldürmesi ile başlayan süreçte İran’ın ve ABD’nin birbirlerine kafa tutmaları sonucunda da bitcoin fiyatı ile ilgili haberlere sıklıkla yer verildi. Çünkü insanlar bu gibi olağanüstü durumlarda güvenli liman varlıklarına yönelirler. Bir güvenli liman olarak değerlendirilen Bitcoin, o dönemde artışa geçmişti ve coin haberlerinde bu durum sıklıkla yer almıştı.

Coin Haber

Bu düşüşlerin ardından Bitcoin haber dünyası Bitcoin'in geleneksel piyasalarla korele bir şekilde hareket etmesi oluşturdu. Çünkü bir süre boyunca Bitcoin insanların nakit tercihi sebebiyle küresel piyasalarla beraber düştü. Ancak sonrasında bu korelasyonu bozmasına rağmen bazı isimler artık Bitcoin’in “güvenli liman” olarak kabul edilemeyeceği iddiasını ortaya attı.

Koronavirüs salgını dünyayı etkilemeye devam ettikçe ve finansal piyasalardaki kriz derinleştikçe farklı coin haber çeşitleri ile karşılaşmaya devam edilecek gibi görünüyor. Çünkü bu durum Bitcoin’in ve kripto para birimlerinin daha önce karşılaşmadığı bir durumdu. Dolayısıyla piyasanın nasıl tepkiler vereceğini ve Bitcoin haber gündemini nasıl etkileyeceğini tahmin edemiyoruz...