Tatil için uçarız, iş için uçarız… Peki sanat için? ‘Evet’ diyenlerdenseniz, hemen aşağıdaki sergilere göz atın. Size uygun olan tarihlerdeki sergiyi ya da sergileri seçip hemen Londra’ya bir uçak bileti alın. Güneş batmayan imparatorluğun sanat merkezi sizleri bekliyor.

 

Giacometti: Pure Presence

Sürrealist, empresyonist, Kübist, formalist… Hem heykeltıraş hem de ressam… 1966 yılında hayata veda eden Alberto Giacometti’den bahsediyoruz. ‘Yürüyen Adam’ adlı heykeli 2010’da bir müzayede 104 milyona satılan Giacometti’nin ölümünün 50. yılı anısına 60’dan fazla portre, heykeli ve çizimi National Portrait Gallery’de sergilenecek. Sanatçının eserleri Türkiye’de ilk kez bu yıl şubat ayında Pera Müzesi’nde sergilenmişti. Kaçırdım diye üzülenler için Londra’ya gitmeye değer.

Bilet: 15 pound. Kapanış tarihi: 10 Ocak. Bilgi: www.npg.org.uk

 

Lee Miller: A Woman’s War

20’li yılların en önemli fotoğraf sanatçılarından olan Lee Miller’ın II. Dünya Savaşı sırasında Vogue dergisi için çektiği fotoğraflar, Imperial War Museums’da sergileniyor. 1977’de ölen Miller, hayat hikâyesinin beyazperdeye aktarılmasıyla gündemde; sanatçıyı, Oscar ödüllü aktris Kate Winslet canlandıracak.

Bilet: 10 pound. Kapanış tarihi: 24 Nisan. Bilgi: www.iwm.org.uk

 

The World Goes Pop

Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg... ‘Pop Art’ denilince herkesin aklına gelen üç isim. Ancak Tate Modern’deki The World Goes Pop adlı sergi; ABD sınırlarını aşıp, Pop Art’ın dünya çapındaki etkilerini gözler önüne seriyor.

Japonya’dan Ushio Shinohara, İspanya’dan Isabel Oliver, Avusturya’dan Kiki Olgenik gibi 40 aşkın sanatçının eserleri sergileniyor. Tüm dünyada üretilen Pop Art ürünleri arasında bağlantı kuran sergi, döneme ait politikalar, yerel hareketler, tüketim alışkanlıkları ve kitle tutumlarını keşfetme imkânı sunuyor.

Bilet: 16 pound. Kapanış tarihi: 24 Ocak. Bilgi: www.tate.org.uk

 

Goya: The Portraits

18. yüzyılda İspanyol kraliyet ailesinin ve aristokratların ressamı olarak bilinen

Francisco Goya imzalı 50 portre National Gallery’de sergileniyor.  Eserlerinde, yaşadığı döneme ait detaylar veren Goya, sanat otoriteleri tarafından modern sanatın öncü isimlerinden biri olarak tanımlanıyor.

Bilet: 50 pound. Kapanış tarihi: 10 Ocak. Bilgi: www.nationalgallery.org.uk

 

Frank Auerbach

II. Dünya Savaşı’ndan 8 yıl önce Almanya’da doğan ve Yahudi olduğu için Londra’ya kaçırılan Frank Auerbach; 20. yüzyılın son yarısında İngiltere’de olduğu kadar dünyada da resim sanatına damgasını vuran en büyük ressamlardan biri. Beğenmediği eserlerini, eğer satmışsa, geri satın aldığı ve imha ettiği bilinen ressamın 70’den fazla tablosu Tate Britain’de sergileniyor.

Bilet: 16 pound. Kapanış tarihi: 13 Mart. Bilgi: www.tate.org.uk

 

Julia Margaret Cameron

Bilet: Ücretsiz. Kapanış tarihi: 13 Mart. Bilgi: www.vam.ac.uk

 

The Amazing World of M.C. Escher

Yaşamı boyunca 448 litograf ve 2000'in üzerinde çizim yapan Hollandalı ressam ve grafik sanatçısı Maurits Cornelis Escher’in birer labirenti andıran resimleri, ahşap oymaları Dulwich Park’ı içinde bulunan Dulwich Picture Gallery’de sergileniyor. Sanatçının 1955’ten 1972'deki ölümüne kadar olan son döneminde verdiği en başarılı en kompleks eserler arasında şunlar bulunuyor: Convex and Concave, Rind, Bond of Union, Waterfall, Moebius Strip II, Metamorphosis III ve Snakes.

Bilet: 14 pound. Kapanış tarihi: 14 Ocak. Bilgi: dulwichpicturegallery.org.uk