İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı İstanbul Üniversitesi Akademik Yıl Açılış töreninin yapıldığı Fen Fakültesi’ndeki Cemil Birsel Konferans Salonu’na girmek isteyen bir grup öğrenci ile polis arasında arbede yaşandı. Polis, eylemci grubu karga tulumba gözaltına aldı.

Tören öncesi Fen Fakültesi önünde çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Saat 11.00’de başlayacak tören öncesi içeri girmek için uğraşan İstanbul Üniversitesi Öğrenci Konseyi Genel Sekreteri ve Lojistik Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Adnan Tetik içeri girmek isterken Fen Fakültesi önünde bekleyen sivil polisle tartışarak gözaltına alındı.

Gözaltına alınan Tetik, "İşte görün üniversite öğrecilerini böyle içeri almıyorlar" diye bağırdı. Tetik’i apar topar gözaltına alınarak sivil polis aracına bindirildi. Tetik daha sonra sivil polis aracıyla Fen Fakültesi önünden uzaklaştırıldı.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Bu arada törene Başbakan Erdoğan’ın katılacak olması nedeniyle, açılış törenin yapılacağı Cemil Birsel salonunun bulunduğu Fen Edebiyat Fakültesinin çevresinde çevik kuvvet önlem aldı. Çok sayıda sivil polis de fakülte içinde görev yaptı. Öğrenciler görevliler tarafından içeri alınmazken, öğretim görevlileri kimliklerini ibraz edip arandıktan sonra içeri alındı. Fakültenin bahçesindeki araçlar çekilirken Fatih Belediyesi’ne bağlı bir ekip bahçeyi suyla yıkadı.

BERNA İLE FERHAT DA ORADAYDI

Başbakan Erdoğan, salonda bulunduğu sırada Fen Fakültesi yakınında toplanan Gençlik Federasyonu üyesi yaklaşık 10 kişi pankart açarak parasız eğitim ve füze kalkanı protestosu yaptı. Grup içerisinde Roman Çalıştayı’nda parasız eğitim pankartı açarak gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan Ferhat Tüzel ile Berna Yılmaz da vardı. Basın açıklaması yapan grup, "Biz öğrencilere ve hocalarımıza yer yok bizler İstanbul Üniversitesi öğrencileri olmamıza rağmen, kendi okulumuzdan içeri giremiyoruz. Başbakan gerçekleri yüzüne haykırmamızdan korkuyor. "Parasız eğitim istiyoruz, alacağız" diyen Ferhat ve Berna’dan korkuyor. Biz bugün Ferhat ve Berna ile yine Tayyip’in karşısındayız " dedi

"BU ÜLKEDE PARASIZ EĞİTİMİN KOŞULLARI VARDIR"

Basın açıklamasının ardından Gençlik Federasyonu Üyesi Berna Yılmaz da bir konuşma yaptı. Yılmaz, " Okula girişimiz yasaklandı. Görülmüştür ki Tayyip Erdoğan, gençlikten çok korkuyor. Bu korkularının bir tezahürü olarak da, 20 ay tutuklu kaldı hapishanede. Ancak hiçbirşey değişmedi. Çıktığımızda basın toplantısında şunu sormuştunuz: ’Yine olsaydınız yine yapar mıydınız?’ Evet yapardık. Çünkü haklı olan biziz. Bu ülkede parasız eğitimin koşulları vardır. Füze kalkanı için para bulunabiliyorsa, eğitim de paralı değil de, parasız bir şekilde verilebilir" dedi.

Gençlik Federasyonu Üyesi Ferhat Tüzel de "Bizler parasız eğitim istedik. Bundan kaynaklı olarak 19 ay tutuklu kaldık. Eğitim hakkımız resmen gasp edildi bu tutuklamayla. Çıktığımızda bu işin peşini bırakmayacağımızı söylemiştik. Çünkü bu kadar haklı ve meşru talebi dile getirmenin haklılığı zaten vardır. Bizler de bunu hissediyoruz. Bu haklı bir taleptir" diye konuştu.

Grup, açıklamanın ardından Çevik Kuvvet ekiplerini geçerek okullarına gitmek istedi. Bu sırada Ferhat Tüzel ile Berna Yılmaz gruptan ayrıldı.

POLİS MÜDAHALE ETTİ

Ancak çevik kuvvet polisleri buna izin vermeyince polislerle öğrenciler arasında arbede yaşandı. ’Parasız eğitim istiyoruz ’ sloganı atan öğrenciler, karga tulumba gözaltına alındı. Öğrenciler gözaltının ardından polis minibüsüne bindirilerek olay yerinden götürüldü.

Bugünkü açılış sırasında protesto gösterisi yapan toplam 37 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Erdoğan'ın konvoyunun Vezneciler Caddesi'nden geçtiği sırada sloganlar atarak makam aracına yaklaşan bir kişi yumurta fırlattı. Protestocuya hemen polis ekipleri müdahale etti. Protestocu gözaltına alındı. (ensonhaber)