Öğrenciler, sayıları 600'ü bulan tutuklu öğrencilerin serbest bırakılması için Taksim'e yürüdü.

 

Nilay Vardar / BİA

 

Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi, tutuklu bulunan lise ve üniversite öğrencileri için Taksim'den Galatasaray Meydanı'na yürüdü.

 

"Tutuklu öğrencilere özgürlük" pankartı arkasında yürüyen öğrencilerin, "Yaşasın halkların kardeşliği", "İçeride, dışarıda hücreleri parçala" sloganlarına Bandista müzik grubu eşlik etti.

 

Basın açıklamasını okuyan Kardelen Taş, Türkiye'de sayıları 600'ü bulan tutuklu öğrencinin "terörle mücadele" adı altında, sonu belli olmayan yargılama sürecine maruz kaldığını söyledi.

 

GÜNDELİK YAŞAM SUÇ DELİLİ

 

Taş, boyundaki poşu, evdeki ders notları, kitaplar, su faturaları, gidilen kokteyller, anmalar, verilen dersler, yani gündelik yaşam pratiklerinin öğrencilerin tutuklanması için artık "delil" sayıldığını belirtti.

 

"Toplumsal mücadele ile kazanılmış, Anayasa'da, yasalarda, uluslararası sözleşmelerde güvence altına alınmış evrensel hak ve özgürlüklerin kullanılması dahi bir suç isnadına ve tutuklanmaya neden olabiliyor.

 

"Bir siyasi partiye üye olmak, yemekhaneyi boykot etmek, basın açıklamasına katılmak, mitinge gitmek, parasız eğitim talep etmek gibi bedende ya da dilde ifadesini bulan her şey soruşturma konusu yapılabiliyor. Tutuklanmayanlar ise, çeşitli disiplin soruşturmaları ile yasal haklarından mahrum ediliyor. Uzun tutukluluk süreleri de,  bir 'alternatif cezalandırma' aracı olarak kullanılmaya başlandı."

 

Taş, öğrencilerin sadece tutuklanmadığını iki yıl önce bugün Dicle Üniversitesi öğrencisi Aydın Erdem'in, birkaç gün önce ise Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Murat Elibol'un sokak ortasında "devlet kurşunu" ile öldürüldüğünü iddia etti.

 

Tutuklu öğrencilerin serbest bırakılmasını talep eden Taş, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kaldırılması, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili maddeleri değiştirilmesi, Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri kaldırılması, düşünce ve ifade özgürlüğünün önünün açılmasını talep etti.

 

8-9 ARALIK'TA DAYANIŞMAYA

 

Tutuklu 600'e yakın öğrenci arasında,  8 Aralık'ta duruşması görülecek olan Ankara Üniversitesi öğrencisi Bahadır Söylemez ile Özgür Alkan, 9 Aralık'ta, 22 ay sonra 7. kez hâkim karşısına çıkacak Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül, yine 9 Aralık'ta, Ankara'da, 31 Mayıs'ta Hopa'da öldürülen Metin Lokumcu'yu anan ve bu sebeple tutuklanan 22 öğrencinin davasına çağrı yapıldı.