Üsküdar Burhan Felek Lisesi'nde Milli Güvenlik dersi öğretmeninin, Ermenileri ve Kürtleri "düşman ve hain" olarak anlatan görüntüler izlettirildiği ortaya çıktı.
İSTANBUL- Ermeni soykırımının 96. yıl dönümünde, İstanbul'un göbeğindeki bir eğitim kurumunda yaşananlar "pes doğrusu" dedirtti. Üsküdar'da bulunan Burhan Felek Lisesi 10. sınıf öğrencilerine Milli Güvenlik dersi öğretmeni tarafından Ermenileri ve Kürtleri "düşman ve hain" olarak anlatan görüntüler izlettirildi.
Skandal geçtiğimiz günlerde yaşandı. 10. sınıf öğrencileri derslerinden çıkartılarak, okulun Konferans Salonu'nda götürüldü. Milli Güvenlik Dersi öğretmeni S.Ö. tarafından öğrencilere fotoğraflardan oluşan bir sinevizyon izlettirildi. Fotoğraflarda, Ermeniler ve Kürtler tarafından öldürüldükleri öne sürülen cesetler yer alıyor.
ÖĞRENCİLERİN GÖZLERİNİ KULAKLARINI KAPATTI
Çoğu öğrenci gözlerini ve kulaklarını kapatarak sinevizyonu izlemek istemedi. Salondan çıkmak isteyen öğrencilere, Milli Güvenlik öğretmeni izin vermedi.
Skandalı ETHA'ya anlatan 10. sınıf öğrencileri, Milli Güvenlik Öğretmeninin görüntüler eşliğinde konuştuğunu, "Ermenilerin Türkler'i katlettiğini" söylediğini ve Kürtleri aşağılayarak "düşman" olarak tanımladığını anlattılar.
PEKİ HRANT DİNK KİM?
Öğrenciler, öğretmenin bu konuşmaları sırasında "Peki hocam Hrant Dink Ermeni'ydi, gazeteciydi. Onu öldürenler kimler? Hrant Dink neden öldürüldü?" şeklinde sorular sorduklarında ise susturulduklarını belirtti. Öğrenciler, "Biz Hrant Dink dediğimizde öğretmen hemen konuyu değiştirdi, bizi susturdu" şeklinde konuştu.
'İZLEMEK İSTEMEYEN YOK YAZILIR'
Milli Güvenlik dersi öğretmeninin anlatımlarından kaynaklı bazı öğrencilerin Ermeniler ve Kürtleri "hain, düşman" şeklinde tanımlayan yorumlar yaptığına şahit olduklarını ifade eden öğrenciler, S.Ö.'nün öğrencilere "izlemek istemeyen çıkabilir" dediğini ancak çıkmak isteyenlere izin vermediğini belirtti. Öğrenciler, şöyle konuştu: "Öğretmenimiz üç sınıfın yoklama defterlerini istedi. Oradan tek tek tespit etti. Öte yandan çıkmak isteyen öğrencilere izin vermedi. 'Bu bizim tarihimiz öğrenmeniz gerekiyor' dedi."
"SARI GELİN" BELGESELİNİ HATIRLATTI
Skandal, 2009 yılında yine okullarda gösterilen "Sarı Gelin-Ermeni sorununun iç yüzü" adlı belgesel skandalını hatırlattı.
İstanbul'da Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullarda gösterilen "Sarı Gelin" belgeseli ırkçı, ayrımcı, düşmanlık ve şiddet içerdiği gerekçesiyle eleştirilmişti. Tepkiler üzerine gösterimlere son verilmişti.
ETHA