Dicle Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) soruları cemaat tarafından dağıtıldı.

 

Söz konusu iddiaya ilişkin sınavdan çıkan öğrenciler, dağıtıldığı iddia edilen kitapçıklardaki soru ve cevapların sınavda çıkan soru ve cevaplarla aynı olduğunu belirtti.

 

Bugün yapılan ve devam eden öğretmenlik ve kamudaki B grubu kadrolar için gerçekleştirilen KPSS soru ve cevaplarının dağıtıldığı iddia edildi.

 

Soru ve cevapların İstanbul'da Fethullah Gülen cemaatine bağlı bir dershanede bazılarına ücretsiz, bazı öğrencilere ise 21 bin TL karşılığında satıldığı iddia edildi.

 

İddiayı ortaya atan ismini vermek istemeyen bir öğrenci; sınavın sabah yapılan bölümündeki soru ve cevapların dağıtılanlarla aynı olduğunu söyledi.

 

Geçtiğimiz yıllarda da benzer iddialar ortaya atılmış ve sınav ile ilgili uzun süre tartışmalar yürütülmüştü.

 

Adaylar sabah oturumunda Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavına girdiler. Sınavda çıkmış olan sorular kısa bir süre sonra internet ortamında yayınlandı.

 

Sınavda çıkan soruların yer aldığı sayfalar fotoğraf olarak yayımlandı. Ancak yayımlanan sayfalar sınav kitapçığının birebir görüntüsü değil. Zira sınav kitapçığı iki sütunlu ve her sütunda 2 veya 3 soru bulunuyor.

 

ÖSYM KPSS'de çıkan soruları henüz yayımlamadı. Ancak çıkan soruların tamamına yakını internet sitelerine düştü.

 

www.beyazkalem.com.tr adlı internet sitesi de Genel Kültür sorularını yayınladı. Ulusal Kanal, Beyazkalem Yayınlar Müdürü Utku Yağlı Dereli'ye sordu. Dereli, "bu soruları biz yayınladık soruları internetten bulduk" dedi. Ulusal Kanal'ın "Hangi siteden buldunuz sorusunu" ise Dereli yanıtsız bıraktı.

 

ÖSYM’DEN AÇIKLAMA: ASILSIZ İDDİALAR

ÖSYM'nin internet sitesinden iddialar üzerine yapılan açıklama şöyle:
"Sınavın uygulaması esnasında, sınava sahte belgelerle girmeye çalışan, kendi yerine başkasının sınava girmesini sağlamaya çalışan kişiler tespit edilmiş, güvenlik güçlerinin yardımı ile bu kişilerin girişimleri sonuçsuz bırakılmıştır. Bu kişilere yönelik emniyet güçlerince yapılan operasyonlarda bazı kişiler de gözaltına alınmıştır.

 

Sınav binalarında görev alan tüm emniyet görevlileri ve diğer sınav görevlilerinin titiz çalışmaları ile sınav sorularının sınav başladıktan sonra sınava giren bazı adaylarca sınav binaları dışına çıkarılması eylemlerinin gerçekleşmesine izin verilmemiş, bu eylemlere girişenler binalardaki emniyet görevlilerine teslim edilmiştir. Bazı adayların bireysel kopya girişimleri de sınav görevlileri tarafından engellenmiştir.

 

Tüm bu eylemlerin sonuçsuz kalmasına rağmen, bazı internet sitelerinde sınav sorularına yönelik asılsız iddialar yer almaktadır. İddia edilen sorular incelendiğinde, kesinlikle ÖSYM’nin kullandığı görüntüde ve düzende olmadığı, imla kuralları, noktalama işaretleri, sorulardaki eksiklik vb. diğer detayların soruların, sınava giren aday/adayların hafızasında tutarak bazı yayın organlarına kasıtlı olarak servis ettiği, sonradan zihinde tamamlanmış sorulardan oluştuğu görülmüştür.  Kaldı ki iddia edildiği gibi Eğitim Bilimleri Testinde Türkçe adlı bir bölüm bulunmamaktadır."