Mersin’de Lise 2. sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Ferhat Sabah isimli çocuk, Facebook üzerinde “örgütsel paylaşımlar” yaptığı gerekçesiyle savcı tarafından “örgüt üyesi” yapıldı ve hapse atıldı.

 

AKP bir yandan “yargı reformu” iddiasıyla katilleri serbest bırakırken, diğer akıllara durgunluk verecek şekilde keyfi gerekçelerle Kürt çocuklarını ve öğrencileri tutuklamaya devam ediyor.

 

Mersin’in merkez Akdeniz ilçesi Şevketsümer Mahallesinde oturan Siirt Eruh nüfusuna kayıtlı lise 2. sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Ferhat Sabah adlı çocuk, geçen hafta evine yapılan baskında gözaltına alındı. Daha sonra da “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamasıyla Mersin 4.Sulh Ceza Mahkemesine sevk edildi.

 

Fecebok’ta örgütsel paylaşım yapmak, bu yolla örgüt propagandası yapmak ve bir işyerine molotof kokteyli atma eylemine katılmakla suçlanan Sabah, Facebook sayfasının kendisine ait olmadığını, işyerine de molotof atmadığını, gösterilen fotoğraftaki kişinin de kendisi olmadığını belirtti. Sabah, savunmasında çocuk olduğunu tutuksuz yargılanmak istediğini söyledi.

 

Mahkeme heyeti de 16 yaşındaki çocuğun kaçabilme şüphesin olduğunu öne sürerek, Facebook paylaşımları ve molotoflu eylemde çekilen fotoğrafın çocuğa benzediğini gerekçe gösterip tutuklanmasına karar verdi. HSYK kısa bir süre önce Fecebook paylaşımlarının delil olmayacağı yönünde savcılara genelge göndermişti.

 

Sabah, yetişkinlerin kaldığı ve çocukların kalmasının uygun olmadığı Mersin E Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.

 

Çocuğunun tutuklanmasına tepki veren Ferhat Sabah’ın babası Bayram Sabah, çocuğunun haksız yere tutuklandığını belirterek, 16 yaşındaki çocuğun kaçma şüphesiyle tutuklu yargılanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

 

Oğlunun Facebook paylaşımları nedeniyle tutuklanmasının gülünç olduğunu kaydeden baba, iddia edilen paylaşımların da çocuğuna ait olmadığını ifade etti. (MELİHA GÜNDÜZ / ANF)