Türkiye iki gündür KPSS sorularının cemaate yakın bir dershane tarafından önceden dağıtıldığı iddialarını tartışıyor.

 

ÖSYM ve ilgili dershane iddiaları yalanlayan açıklamalar yaptılar. Ancak, yapılan açıklamadan anlaşıldığı kadarıyla iddialar doğru olmasa da bu iddiaların ortaya atılmasından bizzat o dershane ve web sitesi sorumlu. Rakiplerinden önce soruları yayınlama hırsıyla yayınladıkları soruların üzerinde “2. Deneme” ibaresini bırakmışlar.

 

Site, herkesin çok hassas olduğu bu konuda söylentiler ve kuşkular haklı olarak yayılırken, zamanında bir açıklama ve bilgilendirme yapmayarak krizin büyümesine neden oldu. En son ÖSYM açıklama yapmak durumunda kaldı ve açıklamada 'iddiaların sınava giren bazı adayların hafızalarında tuttukları soruları bir internet sitesine servis ettiği, kopya iddialarının da buradan kaynaklandığı' duyuruldu.

 

Söz konusu dershane de sitesinde nihayet bir açıklama yaparak, sınava giren öğrencileri aracılığıyla sınav sorularını hızla yayınlama çabasına girdiklerini, 57 soruyu ‘hazır deneme yazılımı’na yüklediklerini iddia etti. İnternet sitesi, bu nedenle öğrencilerin aktarımıyla oluşturdukları soruların internet sitesinden ‘deneme sınavı’ ibaresiyle çıktığını belirtti. Şirket kendi hatasından kaynaklı tartışmalardan dolayı özür dilemek yerine soru ve iddiaları gündeme getirenleri “ÖSYM ve şirketimizi karalamak için bunu bir fırsat bilmişlerdir” diye suçladı.

 

İlgili açıklamada şöyle dendi:

 

Sınavdan yaklaşık 6 saat sonra 17.25’te sınava giren adayların ve paylaşım forumlarında öğrencilerin sınav sorularına bir an önce ulaşma isteklerine cevap vermek amacıyla 57 adet soru tespit edilmiştir. Soruları anlaşılır bir şekilde sunabilmek amacıyla daha önce kullandığımız yayın sayfa şablonlarından bir tanesi rastgele seçilerek sorular yerleştirilmiştir ve saat 17.25’te yayınlanmıştır.

 

Suçlamalarda bahsi geçen bu soruların sabah saatlerinde internete konulduğu tamamen uydurmadır. Yukarıdaki belirtildiği gibi sınavdan 6 saat sonra konulmuştur. Bu ilgili internet sitesi tarafından teknik olarak da teyit edilmiş ve açıklanmıştır.

 

Diğer bir suçlama konusu olan bu soruların şirketimiz tarafından 2. Deneme’de kullanıldığı tamamen kamuoyunu yanıltmak amaçlıdır. İnternete konulan pdf dosyasındaki sayfa altında yazan deneme 2 ibaresi yukarıda belirttiğimiz gibi rastgele seçtiğimiz şablonda, silinmesi unutulmuş bir ibaredir.