Bakanlar Kurulu kararıyla üniversite öğrencilerinden alınan harçlar kaldırılırken, ikinci öğretimde ise devam ediyor. İkinci öğretim öğrencileri, bugün Türkiye'nin farklı illerinde harçlarla ilgili uygulamayı protesto eden eylemler gerçekleştirdi.

 

İstanbul Beyoğlu'nda toplanan bir grup üniversite öğrencisi, başta ikinci öğretim olmak üzere üniversitelerde harçlarının tamamen iptal edilmediğini dile getirdi.

 

Taksim'den Odakule'ye yürüyen öğrenciler tüm üniversitelerde harçların kaldırılmasını istedi.

 

İnternet ortamından ‘İkinci öğretim harçlarının kaldırılmasına sessiz kalmayalım' sloganıyla örgütlenen yaklaşık bin öğrenci Taksim Meydanı'nda buluştu. ‘İkinci öğretim harçları da kaldırılsın. Harçlara hayır' yazılı pankart açan öğrenciler, İstiklal Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti. Öğrenciler yürüyüş boyunca ‘Harçlara hayır' , ‘Parasız eğitim istiyoruz', ‘Eğitimde gece tarifesine hayır', ‘Müşteri değil öğrenciyiz' şeklinde sloganlar attı.

 

Odakule önüne gelen öğrenciler bir süre oturma eylemi yaptı. Burada grup adına bir açıklama yapan Utku Oğul, hafta başında Başbakan Yardımcısı Bülent Arıç'ın birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinin harç parası ödemeyeceğini açıkladığını hatırlatarak "Kararın ayrıntılarında ise ikinci öğretim, uzaktan eğitim, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden yine harç alınacağı, yabancı dille eğitim gören öğrencilerin bir buçuk kat harç vereceği vardı" dedi.

 

Bu kararın üniversiteliler arasında ikilik oluşturduğunu ve Anayasa'daki eşitlik ilkesine dahi uymadığını savunan Oğul, "Parasız eğitimi harçlara indirgeyen ve öğrencinin eğitim sürecindeki temel haklarını es geçen anlayış giderek artan eşitsiz eğitim koşullarını daha da keskinleştirmiştir" şeklinde konuştu.

 

‘Aynı bölümlerde aynı içerikteki dersleri alan ama yıllardır bir uçurum düzeyinde farklı harçlara tabi olan birinci ve ikinci öğretim öğrencileri arasındaki temel fark nedir?' diye soran Oğul şöyle konuştu: "İkinci öğretim harçlarının kaldırılmaması uygulamanın parasız eğitimi getiren bir uygulama olmadığını, mağduriyeti büyütecek başka bir uygulama öncesi yumuşatıcı olduğunu ve uzun süreçli bir seçim propagandası yatırımı olduğunu göstermekte."

 

2009 yılında çok büyük mağduriyetler oluşturan zamların öğrencilerin ısrarcı mücadelesi ile geri çekilmek zorunda bırakıldığını ifade eden Oğul sözlerini şöyle sürdürdü: "Üniversitelerin de söz sahibi olması gereken üniversiteliler haklı taleplerinin sonuna kadar peşinde olacaktır. Haklı olan temel taleplerimizi sokaklardan yükseltiyoruz. Harçlar pazarlık olmadan tamamen kaldırılmalıdır. Üniversitelere daha fazla bütçe ayrılmalıdır. Harç kredileri borcu tüm üniversitelilerden silinmelidir. Parasız eğitimin gerçekleşmesi için başta harçlar olmak üzere ulaşım, barınma, beslenme ve sağlık gibi üniversitelilerin temel yaşamsal ihtiyaçları parasız olarak karşılanmalıdır."

 

Öğrenciler basın açıklamasının arından bir süre daha slogan atarak olaysız dağıldı. (Haberler.com)