Diyarbakır'da geçen yıl Kelime-i Şahadet getirmediği için öğretmenin dövdüğü Protestan Hıristiyan olan ilköğretim öğrencisi H.B.'nin okul değiştirme talebi Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından reddedildi. Okulda arkadaşları arasında "Gavur" muamelesi gördüğünü iddia eden H.B. milli eğitim müdürlüğün engeline rağmen 1.5. yılda 3. Kez okul değiştirdi.

Habertürk'ün haberine göre Diyarbakır'da yaşayan H.B.'nin İlahiyat Fakültesi mezunu babası Abdulhekim B. 10 yıl önce din değiştirerek Hıristiyanlığı seçti. Annesi Müslüman olarak kalan H.B.'nin kimliğinde, din hanesi ise boş bırakıldı; Protestan olan babası "Büyüyünce kendi dinini seçsin" dedi.

Eczacılar İlköğretim Okulu'na giden H.B., geçtiğimiz yıl Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde tüm sınıftan dua okumasını isteyen öğretmen Asım D.'nin dikkatini çekti. Dua okumayan H.B. öğretmeninden dayak yediği öne sürüldü.

Abdulhekim B. oğlunun din derslerinden muaf tutulması için Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurdu. Ardından da oğlunun nüfus cüzdanındaki din hanesine "Hıristiyan" yazdırdı. Abdulhekim B. başvurusu sonuçlanmadan bu kez okul müdüründen "Din dersleri zorunlu" yanıtını aldı. İddiaya göre; Asım D., bu kez tüm sınıftan kelime-i şahadet getirmesini istedi. Kelime-i şahadet getirmeyen H.B., "Ben Hıristiyanım" cevabını verdi. Abdulhekim B., Asım D.'yi Bağlar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikâyet etti. 7 ay süren soruşturma sonunda Milli Eğitim Müdürlüğü, Asım D.'ye ceza verilmesine gerek olmadığına karar verdi. Gerekçede ise "Suç sübut bulmamıştır" denildi.

1.5 YILDA 3 OKUL DEĞİŞTİRDİ

Okul arkadaşları tarafından 'Gavur' diye anılmaya başlayan İlköğretim öğrencisi H.B., geçtiğimiz yıl okul değişikliği yaparak  Kazım Karabekir İlköğretim Okuluna gitti. İddiaya göre H.B. Hıristiyan olduğu için yeni okulunda da arkadaşları tarafından dışlandı.

Baba Abdulhakim B., İl Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak: "Hıristiyan olmamız sebebiyle oğlum H.B. okulda hakaret ve tehditlere maruz" kaldığını belirtip okul değişiklik için Yenişehir Mehmetçik İlköğretim Okuluna kayıt talebinde bulundu. Hıristiyan öğrencinin talebini inceleyen Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, "Yerleşim yeriniz ilçe sınırları içerisinde ve okul kayıt alanında olmadığını" gerekçesiyle reddetti.

İkili ilişkilerini kullanan  Baba Abdulhakim B., oğlunu merkez Bağlar İlçe sınırları içerisinde bir okula kaydını yaptırdı.

Çocuğunun Hıristiyan olmasından ötürü büyük zorluklar içerisinde okuduğunu öne süren Abdulhakim B., "Oğulum din dersinde öğretmenden dayak yedikten sonra okulda problem yaşamaya başladı. Bir üst sınıf öğrencileri, 'Gavur okula gelme 'diye tehdit edince okul değişikliği yaptık. Ancak bu okulda da sorun yaşayınca mille eğitime özel durumumuzu belirtip ilçeden uzak başka okul talep ettikse de kabul görülmedi. İkili ilişkilerimizi kullanarak kaydını Nuriye Has İlköğretim Okuluna yaptırdık. Umarım bu okulda da sıkıntı yaşamayız "dedi.