Ürgen Tepe / Demokrat Haber

 

6 yıl önce 60 öğrencinin Hava Harp Okulu Kampında baskıya uğradıkları gerekçesiyle ayrılmaları hatırlardadır. İstanbul Yeşilyurt’ta bulunan Hava Harp Okulu’ndan geçtiğimiz günlerde de bir öğrenci ayrıldı ve yaşadıkları baskıları Demokrat Haber’e anlattı. Baskılardan bunalarak ayrıldığını söyleyen genç, okul başladığında verilen disiplin puanının 120 olduğunu ayrılmadan önce ise 70 puanının kaldığını, yaklaşık 1 yıl içinde 20 kez ceza aldığını söyledi.

 

“BASKILAR ALEVİ OLDUĞUM İÇİN”

Baskıların Alevi olduğu için yapıldığını düşünen D.K arkadaşlar arasında kimsenin kendisinin Alevi olduğunu bilmediğini fakat okul yönetiminin ve hocalarının bunu bildiğini düşündüğünü söyledi. Kendisine yapılan davranışlardan bunu anladığı söyleyen D.K “Kimseye bana davrandıkları kadar kötü davranmıyorlardı” dedi.

 

CEZALARLA YILDIRMAYA ÇALIŞTILAR

Bu haberin yapılmasını ve yaşadıklarının duyurulmasını isteyen fakat isminin açıklanmasını istemeyen genç baskılara dayanamadığını söyleyerek intibakta üst sınıftan liderlik yapan öğrencilerin kendisine ayrılması yönünde sürekli baskı yaptığını dile getirdi.

 

Her zaman baskı yapıldığını ve ceza aldığını söyleyen D.K artık bu nedenle kontrollerde heyecanlandığını, stres yaptığını bu yüzden daha fazla hata yaptığını anlattı.

 

Kıyafet ve saç kontrolünde kendisinin düzenli olmasına rağmen her seferinde ya uyarı ya da ceza yediğini kaydeden D.K psikolojinin iyi olmadığını ve ayrılmak zorunda kaldığını söyledi

 

3 GÜN ODA HAPSİ

Yatak kontrolleri sırasında da sürekli ceza yediğini, yatakları kendi yatağından daha bozuk olan arkadaşlarının ceza yemediğini söyleyen D.K,  her cezada 3 gün oda hapsi aldığını söyledi. Arkadaşlarının da durumuna üzüldüğü söyleyen D.K, ’Bizim yatağımız seninkinden daha bozuk nasıl sana ceza veriyorlar’ diyerek kendisine yapılan ayrımcılığa arkadaşlarının bizzat şahit olduğunu belirtti.

 

ARKADAŞLARIM BİLE DURUMA İSYAN ETTİLER

D.K, ayrımcılığa şahit olan arkadaşlarının da “Sana neden böyle davranıyorlar” diyerek durumuna isyan ettiklerini ve durumdan hayli rahatsız olduklarını söyledi. Aynı olayları arkadaşlarının da yaşadığını söyleyen D.K komutanların arkadaşlarına önemli bir olay olmadığını söyleyerek kendisine haksızlık yapıldığını önemsemediklerini ifade etti.

 

CEZALAR İNSAN ONURUNU İNCİTİYOR

Cezaların insan onurunu ayaklar altına aldığını ve hiçbirinin mantıklı olmadığını vurgulayan D.K nasıl ve nelerden ceza alınabileceğini örneklerle anlattı.

 

“Yaşam Ünitesi denilen bir bölme var, arkadaş fazla dağınık olmasın diye fazla eşya koymadı. Fazla eşya koymadığı için ceza aldı” diyerek örneklerine devam etti.

 

Bir arkadaşının derste koltuk altını kaşıdığı için 7 gün oda hapsi aldığını söyleyen D.K, derse giren Kurmay Albay’ın 7 gün ceza alması için özel istekte bulunduğu kaydetti.

 

“Üst sınıflardan bir öğrenci sırf pantolonunu fazla ütüleyip parlattığı için ceza aldı. Cezalar keyfiyete göre veriliyor isteyen istediğini istediği anda ceza veriyor” diyen D.K, bu nedenlerle okuldan ayrıldığını söyledi.