EDİRNE'de, şehir içi ulaşıma yapılan yüksek zammı protesto eden yaklaşık 500 üniversite öğrencisi, ellerindeki pankartlarla D-100 karayolunu ulaşıma kapatınca polis engeli ile karşılaştı. Polis, grubun etrafını sarınca üvenlik güçleri ile öğrenciler arasında arbede yaşandı. 

Edirne Belediye Meclisi, 2 Şubat'ta yapılan toplantıda ulaşım ücretlerine yüzde 33 oranında zam yaptı. Şehiriçi ulaşımda kısa hatlar öğrenci 75 kuruş, tam 1 lira olarak uygulanırken, 8 Şubat tarihinde yürürlüğe giren zamlı tarifenin ardından fiyatlar 50 kuruş birden arttı. Bu artış ise öğrencileri çileden çıkarttı.

Geçen hafta Edirne Belediyesi önünde oturma eylemi yapan üniversite öğrencileri, bugün Trakya Üniversitesi Balkan Yerlekesi'ndeki Fen Fakültesi önünde tekrar eylem kararı aldı. Burada toplanan yaklaşık 500 öğrenci, Edirne Belediye Başkanı CHP'li Hamdi Sedefci'ye tepki gösterdiler ve çıkan olayların ardından istifa eden Mısır eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in isminden yola çıkarak, "Hamdi sonun mübarek olsun" sloganları attılar ve "Hamdi beyin teklifine yokuz" dövizleri taşıdılar. Bu sırada üniversitenin güvenlik görevlileri, olası bir olaya karşı yolcu taşımacılığı yapan minibüsleri yerleşke içine almadılar. 

POLİS-ÖĞRENCİ ARBEDESİ 

Ardından sloganlar atan öğrenciler ellerindeki dövizlerle yürüyüşe geçtiler. Yerleşkeye çıkan yolu trafiğe kapatan öğrenciler, yaptıkları basın açıklamasında zamları fazla bulduklarını ve fiyatların düşürülmesini istediler.

Ardından grup, yerleşke dışına çıkarak yaklaşık 10 kilometre uzaktaki kent merkezindeki üniversiteye bağlı Ayşekadın Yerleşkesi'ne yürümek için yola koyuldu.

Ancak öğrenciler, D-100 karayolu Edirne istikametinde yürüyerek yolu trafiğe kapatınca uzun araç kuyrukları oluştu. Bunun üzerine hazır bekletilen polis ekipleri yolu ulaşıma kapatan öğrencilerin önünü kesti ve öğrencileri yolun sağına çekerek ulaşımı tek şeritten açtı. Ancak yürümekte kararlı olan öğrenciler harekete geçince polis ile öğrenciler arasında arbede yaşandı. Bazı öğrenciler, ellerindeki pet şişeleri polise attı, yumruklarla polise saldırdı ve taşıdıkları dövizleri polislere vurdu. 

POLİS YÜRÜYÜŞE İZİN VERMEDİ 

Sabırlı davranan polis ekipleri öğrencilere güç kullanmadı ve olaysız şekilde dağılmalarını söyledi. Ancak öğrenciler yürümekte ısrar edince, polis ekipleri gaz maskelerini giydi ve öğrenci grubu abluka altına aldı. Bu sırada bazı öğrenciler gruptan ayrıldı ve yürüyüş parkuru olarak kullanılan kaldırımdan eylemlerini tamamlamak için yürüyüşlerini sürdürdü. Ancak yaklaşık 50 kişilik öğrenci gurubu D-100 karayolunu kullanarak yürüyüşlerine devam etmek istediklerini polise bildirdi. Polis ekipleri ise buna izin vermedi ve grubu çember içine aldı. Yaklaşık 1,5 saat bu şekilde duran öğrenciler, soğuk havada üşüyünce ısınmak için kar yağışı altında polis çemberinin içinde halay çekti ve uzun eşşek oyunu oynadılar. Polis yürüyüşlerine izin vermeyince de eylemlerini sonlandırdılar. 

Gruptan ayrılan diğer öğrenci grubu, polis eşliğinde yaklaşık 5 kilometre yürüyerek Ayşekadın Yerleşkesine kadar yürüdü.

EDİRNENİN SESİ