ERZURUM GEÇİLMEZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gençlik temsilcileriyle yaptığı toplantıya katılmak ve taleplerini içeren dosya sunmak için Ankara'dan Erzurum'a gelen Genç-Sen üyeleri kente alınmadı. Toplantıya davetli olmayan Genç Sen'lilere, defalarca kimlik kontrolü yapıldı. Öğrenciler, engellemeyi Erzurum-Erzincan yolunu trafiğe kapatarak protesto etti.

Ankara'dan yola çıkan Genç Sen üyeleri, Erzincan'da polis ve özel tim ekipleri tarafından Erzurum'a sokulmadı. Toplantıyı protesto etmek amacıyla Erzurum'a giden Öğrenci Kolektifi üyeleri ile buluşan Genç-Sen'liler, Erzincan-Erzurum kara yolunu yaklaşık bir saat boyunca araç trafiğine kapatarak durumu protesto etti. Burada yapılan açıklamaların ardından, Genç Sen ve Öğrenci Kolektifleri üyeleri, Başbakan'ın öğrencilerle yaptığı toplantının sona ermesi üzerine Ankara'ya dönme kararı aldı.

ANKARA'DA GÖZALTI

Öte yandan, toplantıyı protesto etmek amacıyla Ankara'da Başbakanlık önüne yürümek isteyen Genç Sen üyelerine polis biber gazı ve coplarla müdahalede bulundu. YKM önünde başlayan müdahale ara sokaklarda devam etti. Müdahale sırasında 6 öğrencinin gözaltına alındığı öğrenildi.

ARDINDAN PROTESTO

Polisin, Başbakanlık önüne yürümek isteyen üniversitelilere sert müdahalesini protesto etmek isteyen Genç Sen üyelerine Çevik Kuvvet amiri “Hiçbir yere yürüyemezsiniz. Açıklamanızı yapacaksanız burada yaparsanız, yürümek isterseniz coplanırsınız, gözaltı yaparım” dedi.

Gençlik grupları, Sakarya Caddesi’nde basın açıklaması yaparak, öğlen saatlerinden maruz kaldıkları polis müdahalesini protesto etti, gözaltına alınan arkadaşlarının bırakılmasını istedi.

Sakarya Meydanı’nda bir araya öğrenciler, buradan Yüksel Caddesi’ne yürümek istedi. Öğrencilerin yürüyüşüne izin vermeyen polis, İnkılap Sokak çıkışında barikat kurarak öğrencileri ablukaya aldı. Çevik Kuvvet amiri öğrencilere, “Hiçbir yere yürüyemezsiniz. Açıklamanızı yapacaksanız burada yaparsanız, aksi takdirde coplanırsınız, gözaltı yaparım” diyerek tehdit. Burada kısa bir süre bekleyen öğrenciler, açıklamalarını Sakarya Caddesi’nde gerçekleştirdi.

“YÖK’ü kaldıralım söz hakkımızı alalım” yazılı pankartın açıldığı eylemde sık sık “Gözaltılar, soruşturmalar, baskılar bizi yıldıramaz”, “YÖK kalkacak polis gidecek üniversiteler bizimle özgürleşecek”, “Gözaltılar serbest bırakılsın” sloganları atıldı.

Açıklama yapan Genç-Sen MYK üyesi Ali Tektaş sözlerine, polisin öğrencilere yönelik sert tutumunu kınayarak başladı. Başbakanlık önünde yapamadıkları açıklama metnini okuyan Tektaş, 6 Ocak’ta Çankaya Köşkü’nde Abdullah Gül’ün, 19 Ocak’ta YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın ve bugün Erzurum’da Başbakan’ın ÖTK başkanlarıyla yaptığı görüşmenin bir oyun olduğunu ifade etti.

“FİKİRLERİMİZDEN NE KADAR KORKTUKLARININ GÖSTERGESİ”

Tektaş, Başbakan’ın öğrencilerle yapacağı görüşmenin Erzurum’a almasının tesadüf olmadığına işaret ederek, Başbakan'ın, merkezi illerde karşılaşacağı tepkilerden korktuğunu söyledi.

Tektaş şöyle devam etti: “Bizler bugün Erzurum’a gitmek için yola çıkan temsilcilerimizin Erzurum’a gitmelerinin engellenmemesi için bir araya geldik. Başbakanlık’a taleplerimizi içeren dosyayı iletmek ve basın açıklaması yapmak için yürümek istedik. Erzurum’a giden temsilcilerimizin otobüsleri 9 kez durdurularak seyahat hakları gasp edildi. İl il, ilçe ilçe arama yapılarak saatlerce yollarda bekletildi arkadaşlarımız. Bugün fikirlerimizden ne kadar korktuklarını bir kez daha göstermiş oldular.”

Aktaş, polislerin önce Başbakanlık'a “yürüyebilirsiniz” dediğini ancak fikir değiştirerek, “Hiç yürüyemezsiniz” dediklerini açıkladı. Anayasal hak olan yürüyüş ve basın açıklaması yapma haklarının engellendiğini vurgulayan Tektaş, müdahale sırasında gözaltına alınan 8 kişinin serbest bırakılmasını istedi. Genç Sen MYK Üyesi Ali Tektaş konuşmasını, “Bu şaşmazlığa daha fazla devam edemezsiniz” diyerek sonlandırdı.

ETHA