AVRUPA Birliği uyum süreci kapsamında üniversiteler tarafından getirilen ve ders geçme notunu da 50'den 65'e çıkaran Bologna Süreci'ne öğrencilerin tepkisi gittikçe artıyor.

 

Bugün de Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü'nde Rektörlük binası önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik öğrenci grubu, bu uygulamadan vazgeçilmesi için protesto gösterisinde bulundu.

 

Avrupa Birliği'ne üyelik kapsamında yüksek öğrenimde kaliteyi artırmak, Avrupa'daki üniversitelerle uyumu sağlamak amacıyla başlatıldığı iddia edilen ve 'Bologna Süreci' olarak adlandırılan sistemde ders geçmek zorlaştığı gibi, bütünlemeler ve yaz okulları da kaldırılıyor. Ders geçme notunun da 50'den 65'e çıkarılması nedeniyle bundan etkilenecek olan öğrenciler bu duruma tepki gösteriyor.

 

Kocaeli Üniversitesi'nde öğrenim gören yaklaşık 200 öğrenci kar yağışı altında Umuttepe Kampüsü'ndeki Rektörlük binası önünde toplanarak protesto gösterisinde bulundu. 'Bologna üniversiteme dokunma, Bologna süreci kaldırılsın, özgür bilim nitelikli eğitim' yazılı pankartlar da taşıyan öğrenciler zaman zaman şarkılar eşliğinde halay da çekti.

 

Üniversitelerde piyasacılığı ve paralı eğitimi artırmak adına Bologna sürecine hız kazandırıldığını iddia eden öğrenciler Umuttepe Yerleşkesi’nde yoğun kar yağışına ve soğuk havaya karşın bir araya gelen yaklaşık 200 kişi, “Bologna, üniversiteme dokunma” diyerek rektörlük önüne yürüdü. Sloganlar, ıslıklar ve alkışlar eşliğinde yapılan yürüyüşte “Öğrencinin değil, sermayenin rektörü”, “Tembel değiliz, 65 değil derdimiz”, “Öğrenciler saflara hesap sormaya”, “Bologna’yı kaldır, üniversiteme dokunma” sloganları atıldı.

 

Özel güvenliklerin engelleme girişimlerine karşın rektörlük önüne gelen üniversiteliler, rektör Prof.Dr. Sezer Komsuoğlu ile bir görüşme yapmak ve taleplerini iletmek istediler. Ancak rektör gelmediği gibi öğrencilere süreci tam olarak bilmedikleri, bazı iyi şeyler de olduğu yönünde yazılı bir açıklama gönderdi.

 

Rektörün görüşme yapmaması üzerine Merve Arısoy üniversiteliler adına basın açıklamasını okudu. Üniversitelilerin, üniversite ile ilgili kararlarda söz ve karar hakkı bulunması gerektiğini söyleyen Arısoy, ”Ezberci ve rekabetçi değil, üreten, tartışan, toplumsal meselelerde konuşan, halk yararına bilimin esas alındığı nitelikli bir üniversite istiyoruz” dedi. Üniversiteliler mücadelelerinin süreceğini belirterek açıklamalarını sonlandırdı.

 

(Sendika.Org / fF5haber)