Araştırmalara göre Facebook ve Twitter gençleri kimlik krizine sokuyor. Uzmanlara göre bu sitelerde sürekli görüş bildirmek yeni nesli kibirli ve hedefsiz yapıyor.

Son yıllarda tüm dünyada hızla yayılan sosyal iletişim ağları insanları takıntılı bireyler haline getirirken amaçsız ve kibirli bir jenerasyonun doğuşuna neden oluyor. Oxford Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri gençleri ‘kimlik krizi’ne sokuyor. Bu internet sitelerinde fotoğraflarını paylaşan ya da bir görüşünü yazan kullanıcıların “Bakın ben buradayım” diyerek devamlı insanların dikkatini çekmek istedikleri belirlendi. Araştırmanın başkanı olan profesör Baroness Greenfield, internet üzerinden arkadaşlıklar hızla büyürken, beynimizin de adeta elektrik telleriyle döşendiğini söyledi.

ÇOCUK GİBİ DAVRANIYORLAR

Greenfield, “Özellikle Twitter’da banallik adeta bir trend haline geldi. Bir kimse niçin takip ettiği kişinin kahvaltıda ne yediğiyle ya da nereye gittiğiyle ilgilensin ki? Bu bana küçük çocukların devamlı olarak annelerine ‘Anne bak ne yaptım. Anne bak bunu da yapabiliyorum’ demesini anımsatıyor” dedi. Uzmanlar devamlı olarak bu sitelerde vakit geçirmenin kişide dikkat eksikliğine, anlık mutluluk ihtiyacına ve sözsüz iletişime neden olduğunu açıkladı.

1 KULLANICININ 120 ARKADAŞI VAR

Dünyada 750 milyonu aşkın kişi sosyal paylaşım sitesi Facebook’u kullanıyor. Facebook’ta her hafta 3,5 milyar içerik paylaşılıyor. Ortalama bir Facebook kullanıcının 120 arkadaşı var. Kullanıcılar, 2010 yılında her 20 dakikada 2 milyon 700 binden fazla fotoğraf yükledi, 1 milyondan fazla link (bağlantı adresi) paylaştı ve 7.6 milyon sayfayı ‘beğendi’. Gençler artık sevgililerinden ayrılmak için bile Facebook’u kullanarak, profillerde ilişki durumlarını değiştiriyorlar. Facebook’un açıkladığına göre 43,869,800 kişi, 2010 yılında sitede ilişki durumunu ‘bekar’ olarak değiştirmiş. 3.025.791 kişi ilişki durumunu ‘karışık’ olarak belirtmiş.

HABER7