Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Mikail Boz’u, Ekşi Sözlük’e hakkında yazdığı yazı nedeniyle okuldan uzaklaştıran Dekan Yusuf Devran’ın göreve geldiği temmuz ayından itibaren benzeri birçok karara imza attığı ortaya çıktı. Fakültenin televizyon stüdyosunda uzman olan Sinan Binay’ın Twitter’a yazdığı iletiler nedeniyle fakülteye girişi yasaklandı, bir öğretim görevlisi hakkında da Facebook’ta dekanı eleştirdiği için savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi ve okul birincisi Mikail Boz, Dekan Yusuf Devran hakkında Ekşi Sözlük’e yazdığı eleştiri içeren ‘entry’ler nedeniyle bir yarıyıl okuldan uzaklaştırma cezası almıştı. Fakülte dekanlarının seçimle iş başına gelmesi gerektiğini düşünen Boz, yazdığı entryde, Dekan Yusuf Devran’ın fakültede 4 ayını tamamlamadan ‘tepeden inme bir biçimde’ dekan olarak atanmasını eleştirmişti. Bunun üzerine yazarın kimliğinin tespiti için savcılığa başvuran Devran, daha sonra Mikail Boz hakkında soruşturma başlatmış, Ekşi Sözlük’te Devran hakkında yazdıkları hakaret kabul edilen Boz’a, Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 9. maddesine dayandırılarak bir yarıyıl okuldan uzaklaştırma cezası verilmişti.

 

MİKAİL YALNIZ DEĞİLMİŞ!

Boz hakkında verilen bu ceza tartışılırken, Dekan Yusuf Devran’ın, göreve geldiği temmuz ayından itibaren benzer birçok icraata daha imza attığı ortaya çıktı. 15 yıldır İletişim Fakültesi TV Stüdyosu’nda uzman olarak görev yapan Sinan Binay’ın Twitter’a yazdığı iletiler nedeniyle fakülteye girişi yasaklandı. 13 Aralık’ta arkadaşlarını görmek üzere İletişim Fakültesi’ne girmek isteyen Binay’ı kapıdaki güvenlik görevlileri durdurdu. İletişim Fakültesi personeli olduğu halde neden içeri alınmadığını soran Binay’a, Rektörlük tarafından hakkında giriş yasağı koyduğu söylendi. Kararla ilgili yazılı bir belge isteyen Binay, talebinin kabul edilmemesi üzerine Rektörlük’e bir dilekçe yazarak “Böyle bir karar var mı?” diye sordu. Rektörlük’ten herhangi bir yanıt alamayan Binay’a, Dekan Devran’ın telefonda “Twitter’a yazdıklarından dolayı fakülteye girişini ben yasakladım” dediği iddia edildi. Dekan Devran, İletişim Fakültesi’nde öğretim görevlisi olan bir akademisyen hakkında da Facebook’ta kendisini eleştirdiği için savcılığa suç duyurusunda bulundu. Üniversitede birçok araştırma görevlisi hakkında benzeri nedenlerden dolayı açılmış soruşturmalar olduğu belirtiliyor.

 

REKTÖRLÜKTEN MİKAİL’E: OKULUNA GİT

Hakkında verilen uzaklaştırma cezasının medyaya yansıması üzerine Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamza Kandur, dün Mikail Boz ile görüştü. 7 Şubat’ta Boz’un dosyasının tekrar gündeme alınacağını söyleyen Kandur öğrenciye şu bilgileri verdi: “Soruşturma dosyasını tekrar gözden geçireceğiz. Ceza onaylanabilir ya da gözden geçirilmesi için tekrar fakülteye yollanabilir. Senin hakkında nihai karar verilmedi. Okuluna gitmeye devam edebilirsin.

 

DEKAN DEVRAN: BU TÜM İNANÇLI İNSANLARIN MESELESİ

Radikal’e konuşan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Devran’sa, “YÖK Disiplin Yönetmeliği açıktır. Bir üst disiplin kurulu konuyu yeniden ele alamaz. Bir dekan hakkında ‘herif’ demek, mesih diyerek dini değerlerini sorgulamak suçtur. Mikail bu suçu da işlemeye devam ediyor. Konu başka taraflara çekilmek isteniyor. Buna özgürlük açısından bakmamak lazım. Yoksa ben Mikail’den de, bu haberleri yazanlardan da daha özgürlükçüyüm” diye konuştu.

 

MİKAİL BOZ, YOKLUK İÇİNDE BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ

Dekanı eleştirdiği için Marmara Üniversitesi’nden 6 ay uzaklaştırma cezası alan Mikail Boz ‘bianet’ internet sitesine bir yazı yazarak, ‘üniversitenin kendisi için ne anlama geldiğini’ ve ‘Ekşi Sözlük’e yazdıklarının nedenini’ anlattı. Boz bu yazıda kendisini anlatırken, 5 yaşında başladığı okulu maddi imkansızlıklar nedeniyle bırakmak zorunda kaldığını, henüz 12 yaşında konfeksiyonda çalıştığını, bir yandan askerlik yaparken Açık Lise’yi bitirdiğini, 2008’de askerden geldikten sonra, dershaneye de gitmeden Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema Bölümü’nü kazanıp, 2010’da sınıf birincisi olarak Marmara İletişim’e geçiş yaptığını anlattı.

 

Şükrü Oktay Kılıç / Radikal