Ahmet SAYMADİ / BİA

 

Boğaziçi Üniversitesi'nin dün yapılan mezuniyet töreninde sosyoloji bölümü öğrencileri, "tutuklu öğrencilere" pankartlarla ve balonlarla destek verdi.

 

Sosyoloji bölümü öğrencilerinden Cansu Bakar "Biz mezun oluyoruz ama yüzlerce öğrenci tutukluyken bizim mezuniyetimizin bir anlamı yok, ortada kutlanacak bir şey de yok" dedi. İlkim Karakuş ise "Arkadaşlarımız cezaevlerinde tutukluyken hiçbirimizin özgür olmadığını, olamayacağını hatırlatmak istedik" dedi.

 

Sosyoloji bölümü başkanı Doç Dr. Zafer Yenal, eylem için yaptığı konuşmada, "Sosyoloji eğitiminin tam da ne olduğunu, ezilenden yana tavrınızla gösterdiniz. Sizlerle gurur duyuyoruz" dedi.

 

Üniversitenin Sosyoloji bölümünde öğretim üyesi Prof. Dr. Nükhet Sirman da, 3 Mart'ta Bakırköy Cezaevi önünde Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi'nin (TODİ) yapmış olduğu "cezaevi önü dersi" eyleminde toplumsal cinsiyet dersi vermişti.

 

Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Şeyma Özcan 5 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı. Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Ömer Yıldırmaz ise tutuksuz yargılandığı bir davada aldığı cezanın onaylanması üzerine mayıs ayında tutuklanmıştı, halen İnebolu Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.

 

TODİ'nin raporuna göre Türkiye'de en az 771 öğrenci tutuklu bulunuyor. Tutuklu öğrencilerin en fazla olduğu üniversite Diyarbakır Dicle Üniversitesi.