KURUMLARA GÜVEN EROZYONU

'Türkiye Gençliği Araştırması'nda 'En çok hangi kuruma güvenirsiniz' sorusuna her üç gençten biri 'Hiçbirine' yanıtı verdi. Yüzde 20.9 ile 'Ordu' ikinci, yüzde 16,9 ile 'Polis' üçüncü oldu

İstanbul Kültür Üniversitesi'nin Konda ile birlikte yaptığı 'Türkiye Gençliği Araştırması'nın en çarpıcı sonucu gençlerin kurumlara güvenmemesi oldu.

35 ilde 15-30 yaş arasında 2 bin 366 kişiyle yapılan araştırmada 'En çok hangi kuruma gönülden güvenirsiniz' sorusuna yüzde 32.7 oranında 'Hiçbirine' yanıtı verildi.

Yüzde 20,9 ile ordu ikinci sırayı alırken, yüzde 16.9 oranıyla polis üçüncü sırayı alıyor. Medya ise gençler arasında binde 6 ile en az güvenilen kurumlar arasında yer alıyor.

ROMANTİK DEĞİLLER

Araştırmanın ortaya koyduğu ilginç bir sonuç da 'Hangisi elinizde olsa kendinizi daha mutlu sayarsınız' sorusuyla ortaya çıkmış. Gençlerin yüzde 36.5'i soruya 'güç', yüzde 36.2'si 'para' yanıtı verirken 'aşk' yüzde 27.3 ile sonuncu sırada yer alıyor.

'Bir kadın ile bir erkek nasıl yaşayabilir' sorusuna ise gençler yüzde 66.4 oranında 'hem resmi hem dini nikahla' cevabını veriyor. Yüzde 20.2 'resmi nikah', Yüzde 2.2 'dini nikah' derken, gençlerin yüzde 11.2'si 'sevgileri yeterli' diyor.

TORPİL GEREKLİ

'Bu haliyle üniversite eğitimi en çok ne sağlıyor' sorusuna gençlerin yüzde 47.6 gibi ezici çoğunluğu 'İşe girebilmek için diploma' cevabını veriyor. Gençler başarı için gerekli unsurların başında da eğitim ve yetenekten çok torpili görüyor.

AB'DEN YANA TAVIR

Gençlerin yüzde 45.9'nun Türkiye'nin AB'ye üye olmasından yana olduğunu ortaya koyan araştırmaya göre gençler yüzde 70.1 oranında Ortadoğu ve Müslüman ülkelerle yakın işbirliğinden de yana tavır koyuyor. Araştırmaya göre eğitim seviyesi arttıkça AB'ye yandaşlık konusundaki oranın düştüğü gözleniyor.

KENDİMİZE AYNA TUTMALIYIZ

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren İstanbul Kültür Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, en çok gençlerin üniversiteyi işe girebilmek için diploma alınan yer olarak görmesine şaşırdığını söyleyerek, 'Bu hepimizin kendimize bir ayna tutmamız gerektiğini ortaya koyuyor' dedi.

KUTUPLAŞMA ARTIYOR

Prof. Dr. Mahmut Paksoy da kurumların misyonlarını gözden geçirerek kendilerini daha iyi ifade etmeleri gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Tülay Bozkurt da 'Kurumlara olan güvende ordu ve polisin peş peşe gelmesi kutuplaşmanın bir göstergesi. Kutuplaşmanın bir diğer göstergesi de AB ve Müslüman ülkelerle yakınlaşma konusunda verilen cevaplarda oraya çıkıyor' dedi.

AKŞAM