'Silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'tehlikeli madde bulundurmak' suçlamasıyla 2,5 yıldır tutuklu yargılanan Üniversite öğrencileri Baran Nayır ile Ali Deniz Kılıç tahliye edildi.

 

SDP üyesi Baran ve Ali Deniz, 2009 yılının Aralık ayında DTP'nin barış talebiyle yaptığı basın açıklamasına katılmış, açıklama yapılamadan polisin müdahale etmesi sonucunda gözaltına alınarak tutuklanmışlardı. Gözaltına alındıkları sokakta bulunan molotof kokteylleri gerekçesiyle tutuklanan öğrenciler, hiçbir parmak izi vb delil olmamasına rağmen iki yıldır tutuklu bulunuyorlardı.

 

Mahkeme Heyeti, sanık Baran Nayır ve Ali Deniz Kılıç'ın tahliyesine gerekçe olarak, "tutuklu kaldıkları süreyi" gösterdi

 

2.5 yıldır tutuklu yargılanan üniversite öğrencileri Baran Nayır ile Ali Deniz Kılıç bugün 7. kez hakim karşısına çıktı. İki öğrenciye destek için basın açıklaması yapıldı. Gazeteci Ahmet Şık ve CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün de aralarında bulunduğu grup tutuklu öğrencilerin serbest bırakılmasını istedi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Baran Nayır ve Ali Deniz Kılıç getirildi. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de duruşmayı izledi.

 

AVUKAT KANAR TAHLİYE İSTEDİ

Duruşmada savunma yapan Avukat Ercan Kanar, olay yerinde müvekkillere ilişkin herhangi bir maddi delil, DNA, parmak izi şeklinde bir delil olmadığını ifade etti. Tutanaklar ve tutanak düzenleyicilerin ifadelerinin çelişkili olduğunu belirten Kanar, iki sanığın tahliyesine karar verilmesini istedi.

 

MAHKEME BAŞKANI: "GEREKİRSE ZOR KULLANIN VE KAPIYI KAPATIN"

Avukat Ercan Kanar'ın savunma yaptığı sırada duruşmanın kapısına sert bir şekilde vuruldu. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, kapıda görevli polislere, "Kim o? Bakın, sanık avukatı değilse almayın" dedi. Bu arada kapıyı vuran avukat içeri girmek istedi. Polisler avukatı engellemeye çalışırken Mahkeme Başkanı da "Gerekirse zor kullanın ve kapıyı kapatın" diye konuştu. Bu sırada araya giren Avukat Ercan Kanar, "Bırakın izlesinler efendim, yargılama herkese açık" dedi. Bu söze tepki gösteren Ömer Diken, "Duruşma başladı, istersem almayabilirim. Taraflar girdi salona bir kere. Burası kahvehane kapısı değil. İsteyen, istediği zaman giremez. Bakın sizin savunmanız bölündü. Benimle tartışmayın ve savunmanıza devam edin" ifadelerini kullandı. Daha sonra Kanar, savunmasına devam etti.

 

SAVCI: "TUTUKLULUK DEVAM ETSİN"

Duruşma savcısı Adem Özcan, "kuvvetli suç şüphesi ve delil durumu"nun dikkate alınarak sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

 

MAHKEME TAHLİYE ETTİ

Talepleri değerlendiren Mahkeme Heyeti, sanık Baran Nayır ve Ali Deniz Kılıç'ın tutuklu kaldıkları süreyi dikkate alarak tahliyelerine karar verdi. Sanıkların haftada bir gün yaşadıkları yerdeki kolluk kuvvetine giderek imza vermesine hükmeden Mahkeme, esas hakkındaki görüşünü açıklaması için dosyayı savcıya gönderdi.

 

TAHLİYE HABERİNİ KUTLADILAR

Öte yandan tahliye haberi, adliye bahçesinde sevinç ile karşılandı. Baran Nayır ile Ali Deniz Kılıç'ın ailesi ve arkadaşları birbirlerine sarılarak ve alkışlarla tahliye haberini kutladılar.