Avrupa’nın birçok ülkesinde faaliyet yürüten Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’na bağlı federasyonların mücadeleleri sonucu elde edilen somut kazanımlara bir yenisi eklendi. 2008 yılından beri Almanya’da birçok ilköğretim okulunda verilen Alevilik dersleri şimdi de orta dereceli okullarda başlıyor.

 

Alevilik dersleri şimdi de orta dereceli okullarda

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun; 20 Haziran 2001 tarihinde Kuzey Ren Vesfalya (NRW) Eyaletine başvurarak ilkokullarda Alevilik Dersleri talebinde bulunması üzerine; uzun bir hazırlık döneminden sonra; önce 2006/2007 ders yılında Baden-Würtemberg Eyaleti`nde iki şehirde ve iki yıl sonra 2008/2009 ders yılında Kuzey Ren Vesfalya ve Bavyera Eyaleti`nde, daha sonra da diğer eyaletlerde Alevilik dersleri başlamıştı.

 

Eyaletlerin Alevilik derslerini kabul etmelerinde; Alevi Birlikleri Federasyonu`nun çoğulcu ve demokratik yapısı, böylelikle de rızalık geleneğine uygun olarak gelişmiş uzlaşma kültürü önemli rol oynarken dersler Almanca dilinde ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun belirlediği esaslar çerçevesinde yapıldı. Dersleri de okullarda kadrolu olarak çalışan Alevi öğretmenler verdi ve vermeye de devam ediyorlar.

 

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun 2008 yılından beri Almanya’da birçok ilköğretim okulunda verilen Alevilik dersleri kazanımına şimdi de Alevilik derslerinin Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti`nde orta dereceli okullarda başlaması eklendi.

 

Derslerin başlaması öncesi Eğitim Bakanlığı AABF ile ortaklaşa bir ders planı komisyonu oluşturdu. Bu komisyon orta dereceli okullarda okutulacak Alevilik derslerine temel oluşturacak ders planını hazırladı. Alevilik derslerinin verileceği okullarda kadrolu olarak çalışan ve bu dersleri de vermek isteyen Alevi Öğretmenler ders programının öngördüğü doğrultuda hizmet içi eğitim aldılar. Öğretmenlere verilen bu eğitim de ders programı gibi Eğitim Bakanlığı ve AABF ile birlikte yürütüldü.

 

Orta dereceli okullarda verilecek Alevilik Dersleri’nin ilki, Kuzey Ren Vesfalya Eyalet Eğitim Bakanı Slyvia Löhrmann ile AABF Genel Başkanı Turgut Öker’in de katılımıyla 14 Şubat tarihinde Duisburg-Rheinhausen`daki Lise-Meitner-Gesamtschule`de, öğretmen Ekrem Şahin`in verdiği ders ile başladı. İlk derse ayrıca AABF 2. Başkanı Ali Ertan Toprak ve AABF Eğitim Sorumlusu İsmail Kaplan’da katıldılar.

 

“ALEVİLİK DERSLERİNİN VERİLMESİ TARİHİ BİR ADIMDIR”

AABF Genel Başkanı Turgut Öker; Alevilik derslerinin verilmesinin tarihi bir adım olduğunu ve bu gelişme ile Alevilerin bu toplum içinde önemli bir toplumsal görev üstlendiklerinin bilincinde olduklarını vurgularken, AABF Eğitim Sorumlusu ve aynı zamanda Alevilik dersleri müfredatının hazırlanmasında önemli sorumluluklar üstlenen İsmail Kaplan da; bu gelişmenin AABF’nin uzun mücadeleleri sonucu elde ettikleri bir kazanım olduğunu belirtti ve Almanya’da yaşayan ailelere bu işin takipçisi olma, çocukları için okullarda Alevilik dersleri talebinde bulunma çağrısında bulundu.

 

DEMOKRAT HABER / DENİZ GÜNEŞ