15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında kapatılan üniversitelerin öğrencileri Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) aldığı kararlara tepkili.

OHAL kapsamında birçok vakıf üniversitesinin kapatılmasının ardından yaşanan mağduriyetler de beraberinde geldi. Üniversitesi kapatılan birçok öğrenci bu süreçte mağdur edildiğini dile getirdi. Konuyla ilgili YÖK’ten gelen açıklamada, "OHAL KHK / 667 kapsamında kapatılan Vakıf Yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin durumlarına ilişkin Yükseköğretim Kurulunca yapılan yeniden değerlendirme neticesinde: Kapatılan Vakıf Yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin üniversiteye girmiş oldukları yıl aldıkları puanlar esas alınarak yeniden yerleştirilmesine karar verilmiştir” denildi.

YÖK’ün açıklamasından sonra öğrencilerden tepki büyük

Yüksek Öğretim Kurumu’nun yaptığı bu açıklamadan sonra öğrenciler birçok yerde tepkilerini dile getirirken, aynı zamanda da CHP milletvekilleri konuyla ilgili öğrencilerin yaşadıkları sorunları TBMM’de ve sosyal medya da dile getirdi.

İzmir Üniversitesi, Psikoloji bölümü öğrencisi Güler Hülagü, Tam burslu, engelli bursuyla okuyordum. Kas hastasıyım, ailemin desteği ile yaşabiliyorum. Başka şehire gidemem ve buradaki diğer vakıflara da maddi durumumdan kaynaklı gidemem. Bursum elimden alındı, KYK bursum kesildi ve eğer İzmir dışına yerleştirilirsem her gün severek gittiğim okulumu bırakmak zorunda kalacağım. Okuyabilmek için çok çaba harcadım. Her gün okula tekerlekli sandalyemle gidip geldim. Bana umut oldu, yaşama sevinci oldu, hayata bağladı. Şimdi ise bu elimden alınıyor. Sesimizi duyun. Bizleri mağdur etmelerine izin vermeyin, kendi kampüsümüzde farklı bir isimde devam edebilliriz’’ diye, açıklamalar da bulundu.

YÖK’ten açıklama

Öğrencilerin ve milletvekillerinin konu ile ilgili tepkilerini dile getirmesinin ardından Yüksek Öğretim Kurumu açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

‘Dileyen öğrenciler aynı ilde özel öğrenci statüsü hakkını kullanabilecek Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin durumlarının görüşüldüğü Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında bu öğrencilere ilişkin karar alındı. 10.08.2016 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin özellikle aynı ilde kalma talepleri değerlendirildi. Toplantı sonrasında alınan karara göre kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrenciler ÖSYM tarafından kayıt olduğu yıldaki puanları esas alınarak merkezi olarak yerleştirildikten sonra eğer isterlerse kapatılan vakıf yükseköğretim kurumunun bulunduğu ildeki devlet veya vakıf yükseköğretim kurumlarında “özel öğrenci” statüsünde ders alabilecekler.

Öğrencilerin aldığı bu dersler yerleştirildiği üniversite tarafından sayılacak.Bu öğrenciler, özel öğrenci olarak ders aldıkları üniversitenin diplomasını değil, yerleştirildiği üniversitenin diplomasını alacak. İsteyen vakıf üniversitelerine not ortalaması ile yatay geçiş yapılabilecek Toplantıda alınan diğer bir karara göre de kapatılan üniversitelerin öğrencileri kurumlararası yatay geçiş yönetmeliği kapsamında, isteyen vakıf yükseköğretim kurumlarına, kapatılan üniversitesindeki “not ortalaması” ile yatay geçiş yapabilecek. YÖK, kurumlararası yatay geçiş başvurularını bu kapsamda 31 Ağustos 2016 tarihine kadar uzattı.’

YÖK’ün son açıklaması öğrencileri tatmin etmedi: İyice Saçmaladınız

Yüksek Öğretim Kurumu’nun resmi internet sitesinde yaptığı açıklamanın ardından birçok öğrenci sosyal medya üzerinden, YÖK’ün bu kararına tepkilerini dile getirdi.

YÖK’ün yapmış olduğu açıklama sonrası sosyal medyadan gelen tepkiler: