YÖK’ün bazı üniversitelere gönderdiği resmi yazıyla; tutuklanan, gözaltına alınan, görevden uzaklaştırılan, “gösteri ve yürüyüşe katılan” öğretim üyelerinin olup olmadığını sorduğu ortaya çıktı

Cumhuriyet'in haberine göre, RedHack, YÖK’e iletilen öğrencilerin şikâyet dilekçeleri, öğretim üyeleri, üniversite rektörlükleri, çeşitli bakanlıklar ve denklikle ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılan resmi yazışmalarını içeren binlerce belgeyi internette paylaşıma açtı. Bölümler halinde yayımlanan YÖK’e ait resmi belgelerin toplam sayısı 18 bin 460 oldu.

Dikkat çekici belgeler şöyle:

Güvenlik soruşturmaları YÖK’e gönderildi: Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, bazı panellere üniversiteden aday gösterilmesi düşünülen öğretim üyelerine ilişkin YÖK’e ilettiği yazıda öğretim üyelerinin güvenlik soruşturmalarını da gönderdi. 18 Ocak 2012 tarihli belgede öğretim üyelerinin isimleri-çalışma alanları, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formları ile özgeçmişlerinin gönderildiği belirtildi.

Emniyet sordu, üniversite yanıtladı: Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan’ın 8 Kasım 2012’de YÖK’e gönderdiği yazıda emniyet müdürlüğü tarafından gönderilen listede açık kimlikleri bulunan şahısların üniversite ile ilişiklerinin olup olmadığı incelendiği ve bu kişilerin öğrenci olmadığı bilgisi yer aldı.

El Ezher’e denklik için Dışişleri’ne yazı: YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Şaban Çalış imzalı yazıda Mısır’da El Ezher Üniversitesi’nden mezun olduklarını beyan ederek diplomalarının denklik işleminin yapılması için kurula başvuran kişilerin listesinin Mısır’da öğrenim görüp görmediği hususunda tereddüte düşüldüğü belirtildi. Dışişleri Bakanlığı’na gönderilen yazıda ilgili büyükelçilikten o kişilerle ilgili bilgileri araştırması talep edildi.

Darbe Komisyonu yazışmaları: Gazi Üniversitesi’nden YÖK’e gönderilen 6 Ağustos 2012 tarihli yazıda TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun bilgi ve belge talebine ilişkin olarak rektörlükte herhangi bir bilgi bulunmadığı belirtildi. Çankırı Karatekin Üniversitesi’nden gönderilen yazıda ise “Üniversitemizin 2007 yılında kurulması nedeniyle istenilen bilgi ve belgeler bulunmamaktadır” denildi.

Hangi öğretim üyeleri gösteri ve yürüyüşe katıldı: YÖK bazı üniversitelere 6 Kasım 2012’de gönderdiği yazıda 2007-2012 yılları arasında tutuklanan, gözaltına alınan, görevden uzaklaştırılan, gösteri ve yürüyüşe katılan herhangi bir öğretim üyesi olup olmadığını sordu. Karadeniz Teknik Üniversitesi YÖK’e verdiği yanıtta böyle bir öğretim üyesinin bulunmadığını bildirdi.

Alkol satışı yapılıyor mu: YÖK’ün yazısı üzerine Acıbadem Üniversitesi 1 Ekim 2012 tarihli yazısında üniversite kampusu dahilinde tütün mamulü ve alkollü içki satışı yapılmadığını bildirdi. İstanbul Üniversitesi de sosyal tesislerinde içki satışı yapılmadığını kaydetti.