ÖK Başkanı Yekta Saraç, düzenlediği basın toplantısıyla, üniversiteye giriş sistemine ilişkin yeni düzenlemeleri açıkladı. Yeni sisteme göre her puan türünde Türkçe ve matematiğin katkısı olacak.

Saraç’ın açıklamasının öne çıkan kısımları şöyle:

Öğrenci üzerindeki stresi azaltmayı hedefliyoruz. Sınav sürecinin dört aya yayılması sonlanacak. Sınav bir hafta sonunda bitirilecek. Sınavda ayrıca MEB müfredatı esas alınacak. Sınavın adı ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak değiştirildi. 18 olan puan türü sayısı düşürülecek. Bu noktadaki en önemli değişiklik Türkçe ve Temel Matematik alanları bütün puan türleri için önem arz edecek.

Sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak değiştirilecek. Adaylar iki ayrı teste katılacak. İlk oturum Türkçe ve Temel Matematikten oluşacak. Sınav haziran ayında bir hafta sonu yapılacak. İkinci oturum aynı gün öğleden sonra gerçekleştirilecek.

Birinci oturum bütün adaylar için zorunlu olacak. İlk oturumda 40 Türkçe, 40 Matematik sorusundan oluşacak. İlk oturumdan sonra adaylar için öğlen arası verilecek. Türkçe ve Matematik sorularının ağırlığı eşit olacak. Türkçe ve Temel matematik sorularından  oluşan Temel Yeterlilik Testi (TYT), geçtiğimiz senelerde olduğu gibi, bu sınavda da  Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacak. Bütün  adayların bu birinci oturuma girmesi zorunludur.

İlk oturuma giren adaylar ön-lisans bölümlerinden tercih yapabilecek. Tercih için adayların en az 150 puan alması gerekiyor. İlk oturumdan 180’den fazla puan alan adaylar lisans bölümlerinden tercih yapabilecek. Temel Yeterlilik Testi’nden alınan 200 puanın 2 yıllık geçerliliği olacak.

Öğleden sonraki ikinci oturumda ise  adayların önceki yıllarda takip edilen usule uygun olarak lise müfredatına dahil  yine bilgisi esas alınacak. İkinci oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen bilimleri olmak üzere 4  test yer alacak. Türk Dili ve EdebiyatI-Coğrafya’dan 40, Sosyal Bilimler’den 40, Matematik’ten 40 ve Fen Bilimleri’nden 40 soru yöneltilecek. Oturumların süresi daha sonra belirlenecek. İkinci oturumda Sözel Bölümler için Edebiyat-Coğrafya’nın yüzde 50, Sosyal Bilimlerin yüzde 50 ağırlığı olacak. Sayısal için Matematik yüzde 50, Fen Bilimleri yüzde 50 olacak. Eşit Ağırlıkta da Matematik ve Türkçe yüzde 50 ağırlıklara sahip olacak.

Lisans yerleştirme puanı hesaplanırken Temel Yeterlilik Testi’nin ağırlığı yüzde 40, ikinci oturumun ağırlığı yüzde 60 olacak.

Dil sınavı pazar günü uygulanacak. Yabancı Dil’de soru sayısı 80 olarak belirlenmiş durumda.

SORULARI YANITLADI

YÖK Başkanı Saraç, yaptığı açıklamanın ardından, gazetecilerin sorularını da yanıtladı;

Sınavın tarihi belli oldu mu?

Bu giriş sisteminin usul ve esaslarının belirlenmesi YÖK’e has. Ama ÖSYM’nin de bir sınav takvimi var. ÖSYM başkanı ile bu hususu müzakere edeceğiz.

Sınav sürelerine ilişkin bir karar alındı mı?

Stres yaşamamaları için gereken sürenin tespiti hususunda hem eğitim bilimcilerden hem de psikologlardan görüş alıyoruz. Birinci oturum çok daha kısa bir müddet olacak. Toplamda soru başına düşen dakika hesaplarına baktığımızda, bu 2006-2009 yılları arasında bir dakika idi. Daha sonra 1,5-1,7 arasında süre veriliyordu. Önceliğimiz adaylarımızın rahat ve huzur içinde bu sınavı yapacak süreye sahip olmaları.

Yeni sınav sistemi ne zaman uygulanmaya başlanacak?

Bu yıl ilk sınavda uygulanacak bu sistem. Hiç vakit kaybetmeden bu sene uygulamaya başlıyoruz.

Aday yeniden sınava girip önceki senden daha düşük puan alırsa yine de eski puanını kullanabilecek mi?

İstediği puanı kullanır. Biz mümkün olduğunca adaylarımızın rahat bir sınav süreci geçirmesini istiyoruz.

15 dakika kuralı değişecek mi?

Bu sınavın usul ve esasları değil, uygulanmasıyla ilgili bir husus. ÖSYM başkanımızla bu husus da masaya yatırdık. Zannederim ki geçen sene yaşanan sıkıntılar bu sene yaşanmayacak. Bir takım güvenlik endişeleri var. Ama bu güvenlik endişeyle sınav konforu arasında bir denge tutturmamız lazım.