Üniversitelerde kayıt haftası bugün başlarken kayıt için gelenlere yardımcı olmak için FKF ve diğer gençlik temsilcileri tarafından kurulan dayanışma masaları ilk günden baskılarla karşılaştı.

Bianet'ten Beyza Kural'ın haberine göre, Ankara Üniversitesi (AÜ) Tandoğan yerleşkesinde kayıt dayanışma masaları açmak isteyen AÜ öğrencileri okulun içine alınmadı. Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi’nde açılan dayanışma masaları ise özel güvenlik görevlilerince kaldırılmak istendi, güvenlik görevlileri öğrencilere müdahale etti.

AÜ öğrencisi ve Öğrenci Kolektifleri üyesi Çağdaş Ersoy ve Trakya Üniversitesi’ndeki Kayıt Dayanışma İnisiyatifi’nden İpek Ş. kayıtların ilk günü yaşadıklarını anlattı.

Ersoy, kayıt dayanışma masalarının daha önceki yıllarda da kurulduğunu, üniversiteye, şehre yeni gelenlere bilgilendirme ve yardım amaçlı olduğunu belirterek şunları söyledi, "Bugün biz ve diğer öğrenci örgütleri kampüste dayanışma masaları açmak istedik. Özel güvenlik bizi içeri almadı. Sadece kayıt için evrakları olanlar ve onların birinci derece yakınları kampüse alındı. Biz de kampüs dışında masaları kurduk. Masamızda Ankara şehir rehberi, okulla ilgili bilgilerin olduğu broşür ve kayda gelenlere ikram için hazırladığımız çay termosu var. Ailelere çayları kampüs parmaklıklarının ardından verdik. Zabıta görevlileri gelerek izinsiz olduğumuzu söyledi. Masaları kaldırmak istediler ancak daha gelip sonra özür dilediler. Kayıtlar bitene dek oradaydık, yarın da orada olacağız. Ücret ödersek stant açabilirmişiz.”

İpek Ş. ise sosyal medya üzerinde kurdukları Kayıt Dayanışma İnisiyatifi’nde yeni kayıt yaptıracakların kampüs, yurtlar ve şehir hakkındaki sorularına yardımcı olduklarını söyledi.

"Bu dayanışmayı kampüse de taşımak istedik. Sabah saat 09.00 sularında kampüse geldik. Bizden başka dört öğrenci örgütü daha aynı amaçla oradaydı.

Özel güvenlik birimi (ÖGB) görevlileri gelerek masa açmamızı engelledi" diyen Ş. şunları ekledi, “Ancak okulun içinde kimi özel yurtların stantları vardı. Bizim masaları kaldırmamızı istemeleri üzerine görüştüğümüz Rektörlük Genel Sekreteri, stant açmanın ücretli olduğunu, üç milyar ödediğimiz takdirde bizim de açabileceğimizi söyledi.

Görüşme sonrası özel güvenlik birimlerinin masaları almaya çalışıp broşürleri yırtması ve bize tekme-tokat atmasıyla arbede çıktı. Güvenlik görevlisinin kolumu burkması sonucu benim de bileğim çatladı. Kayıt için gelen öğrencilerin ailelerinin tepki gösterdiği ÖGB’ler uzaklaştı. Masaları tekrar açtık. D-Kayıt için gelenler isterse birlikte kayıt işlemlerini yapıyor, evrakları tamamlamalarına ve yurtlar konusunda yardımcı oluyoruz.” (BİANET, Yurt)