Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), dünya genelinde 58 milyon çocuğun eğitim hizmetinden yoksun olduğunu açıkladı.

UNESCO’nun hazırladığı ‘Herkes İçin Eğitim 2000 – 2015: Başarılar ve Zorluklar‘ başlıklı rapor, dünya genelindeki ülkelerin sadece yüzde 52’sinde tüm çocukların ilk okula gönderilebildiğini ortaya koydu.

Mayıs ayında Güney Kore’de düzenlenecek ‘Dünya Eğitim Zirvesi‘ öncesinde yayınlanan rapora göre, dünya genelindeki ülkelerin sadece üçte birinde ‘Herkes İçin Eğitim‘ projesi çerçevesinde belirlenen hedefere ulaşılabildi.

Yaklaşık 58 milyon çocuğun eğitim imkanlarından yoksun olduğunu; 100 milyon çocuğunsa ilkokulu bitiremediğinin belirtildiği raporda Nijerya, Pakistan, Nijer, Etiyopya, Yemen ve Çad’daki durumun beklentilerin çok altına kaldığına dikkkat çekildi.

UNESCO’nun raporunda Afganistan, Sierra Leone, Ruanda, Nepal, Hindistan ve Tanzanya’dansa övgüyle bahsediliyor.

‘KIZ ÇOCUKLARININ EĞİTİMİ KESİNTİYE UĞRUYOR’

UNESCO, yetişkinler arasında okur yazar olmayanlarının oranının yüzde 50’nin altına düşürülmesi hedefine her dört ülkeden birinde ulaşılabildiğini belirtiyor. Öte yandan rapora göre, dünyada okur yazar olmayan 781 milyon yetişkinin üçte ikisini kadınlar oluşturuyor.
Cinsiyetler arası eşitliğin sağlanmasında, ilk okul ve orta okullarda ilerleme kaydedildiğinin belirtildiği raporda, küçük yaştaki kız çocuklarının evlilikler ve hamilelikler yüzündeneğitimlerinin kesintiye uğradığına dikkat çekildi.

‘2015 HEDEFLERİ NEDİR?


UNESCO’nun Herkes İçin Eğitim projesi kapsamında 2000 yılında alınan bir kararlar ‘2015 Hedefleri‘ belirlenmişti. 

Anlaşmayı imzalayan 164 ülke 2015 yılına kadar, dezavantajlı çocukların okul öncesi eğitimlerine destek verilmesi ve kız çocuklarının eğitim imkanlarının iyileştirilmesinin de aralarında olduğu bir dizi konuda adımlar atılacağını taahhüt etmişti.

Örgüt, belirlenen 2030 hedeflerinin hayata geçirilebilmesi içinse 22 milyar dolara ihtiyaç duyduğunu açıkladı.