Halkların Demokratik Partisi (HDP), cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü öğrencilerin durumunu Meclis’in gündemine taşıdı.

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan cezaevlerindeki öğrencilerle ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Botan, verdiği önergede, son aylarda çok sayıda üniversite öğrencisinin çeşitli gerekçelerle gözaltına alındığını belirterek, “Kendileri ve avukatları dosyaları görmeden mahkemelerce tutuklanma kararları verildiği; dosyalarına gizlilik kararı konulup öğrencilerin özgürlüklerinden ve eğitim haklarından mahrum bırakıldıkları kamuoyuna yansımaktadır,” dedi.

Cezaevlerine konulan öğrencilerin okudukları üniversitelerce ilişkilerinin kesildiğini ve kayıt yapma olanaklarının sağlanmadığını da kaydeden Botan, “Okullarından çok uzak hapishanelere konuldukları sınavlara gitmek için yüklü miktarda nakil ücretinin talep edildiği iddiaları da dile getirilmektedir,” dedi.

Botan, Adalet Bakanı’ndan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

*Bu gün itibarıyla cezaevlerinde bulunan öğrenci sayısı kaçtır? Öğretim gördükleri eğitim kademesine göre ilkokul, ortaokul, lise, üniversite, lisansüstü ve doktora programları bazında dağılımları nedir?

*Cezaevlerinde bulunan öğrencilerin hükümlü ve tutukluluk durumlarına, işledikleri iddia edilen suç türüne ve cinsiyetlerine göre dağılımları nedir?

*Cezaevlerinde bulunan ve haklarında isnat edilen suç kesinleşmediği halde tutukluluk halleri devam eden öğrenci sayısı ile tutukluluk süreleri nedir?

*Cezaevine getirildikten sonra devam ettiği eğitim programıyla ilişkisi kesilen öğrenci sayısı kaçtır? Cezaevine konulmasıyla devam ettiği eğitim programı ile ilişkisi devam eden öğrenci sayısı kaçtır?

*Cezaevlerine konulan öğrencilerin kaç tanesi eğitim ilişkisinin olduğu kentlerdeki cezaevlerinde; kaç tanesi eğitim ilişkisinin olduğu kentlerin dışındaki cezaevlerinde kalmaktadır?

*Cezaevlerinde kalan öğrencilerin eğitimlerini sürdürdüğü okullardaki sınavlara katılmaları için gerekli tedbirler alınmış mıdır? Alınmış ise bu güne kadar kaç öğrenci kayıtlı olduğu okulun sınavlarına götürülmüştür?

*Cezaevlerinde bulunan öğrencilerin sınavlara götürülmesi için kendilerinden ring aracı ve yakıt gideri olarak yüklü miktarda yol harcı istendiği iddiaları doğru mudur?

*Haklarındaki hükümler kesinleşmediği halde cezaevlerinde tutulan öğrencilerin kayıtlı oldukları eğitim programlarının derslerini takip edebilmeleri için cezaevi içinde almış olduğunuz tedbirler nelerdir?  Konu ile ilgili öğrencilere tahsis edilmiş oda, kütüphane, bilgisayar, internet vb. olanaklar ve sayıları nedir?

*İşledikleri iddia edilen suçlar yargı organlarınca kanıtlanmadığı halde uzun tutukluluk nedeniyle sonradan telafisi zor olan kayıplarla karşı karşıya kalan öğrencilerin tutuksuz yargılanmalarını sağlayacak bir yasal düzenleme çalışması yapmayı düşünüyor musunuz?

(imc tv)