Polonya’ya Erasmus değişim programıyla öğrenim görmek için giden iki Türk üniversite öğrencisi şaka olsun diye Nazi selamı verince başları belaya girdi.

Lublin Teknoloji Üniversitesinde okuyan Mehmet A. (20) ve Mesut T. (24) 6 Ekim’de Lublin kenti yakınlarında bulunan, Nazilerden kalma Majdanek toplama kampı ziyarete gitti. İsrailli bir grup öğrenciye “Heil Hitler” sloganı ile ellerini havaya kaldırıp Nazi selamı verdikleri iddia edilen Türk gençler, gruba eşlik eden güvenlik görevlisi tarafından polise bildirildi.

İki Türk öğrenci gözaltına alınarak cep telefonlarına el konuldu. İki gün gözaltında kaldıktan sonra savcılığa sevk edilen Türk öğrenciler “İsrailli grubu milliyetinden dolayı aşağılamak ve faşist rejimin propagandasını yapmakla” suçlanıyor. Polonya yasalarına göre bu suç 3 yıla kadar hapis cezasını gerektiriyor.

Lublin Bölge Savcılığından yapılan açıklamaya göre, iki Türk öğrenci suçu reddederken yaptıklarının masum bir şaka olduğunu iddia ettiler. Lublin Bölge Savcısı Beata Syk-Jankowska iki Türk öğrencinin serbest bırakılması talebinde bulundu. Ancak Hitler’ın derin izler bıraktığı ülkede Mehmet ve Mesut’un davası başsavcılığa gitti. Serbest bırakılan iki Türk öğrencinin eğitimlerine devam ettiği belirtilirken, Türk öğrencilerin ifadelerinde suçu birbirlerine atarak Nazi selamının yasak olduğunu bilmediklerini söylediği belirtildi.

79 BİN KİŞİYİ ZEHİRLEDİLER

Polonya’nın Lublin kentinde bulunan Majdanek Toplama Kampı, Naziler Polonya’yı işgal ettikten sonra 1941 yılında kuruldu. 1941 ile 1944 yılları arasında faaliyet gösteren kampta 59 bini Yahudi toplam 79 bin insan sistematik bir şekilde öldürüldü. Kampta fare zehiri yapımında kullanılan 3.610 kilogram Ziklon B gazı kullanıldı. 1944 yılında kenti ele geçiren Sovyet güçleri kampı Nazilerin elinden kurtardı. Burada işlenen cinayetler, Polonya’daki ilk savaş suçu olarak kayda geçti. 1947 yılında bir anıt dikilen kamp bu güne kadar sağlam kaldı. (Vatan)