Süryaniler 1928'de okullarının kapatılmasının ardından 86 yıl sonra okul kurma hakkı kazandı.

İstanbul Yeşilköy'de kurulan anaokulu, Süryanice müfredata onay bekliyor.

Türkiye genelinde 25 bine yakın nüfusu olan Süryaniler, 1928'de okullarının kapanmasından 86 yıl sonra Ankara 13. İdare Mahkemesi kararıyla okul kurma hakkını tekrar elde etti.

Sabah’ta yer alan habere, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Süryanilerin anaokulu açma başvurusu üzerine yeni müfredat hazırlanmasını istedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Süryani Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Mehmet Sait Toprak, Süryani edebiyatından masallar ve dünya çocuk edebiyatından eserlerin Süryaniceye çevrildiği müfredatı hazırladı.

Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı da İstanbul Yeşilköy'de üç katlı bina kiraladı. 6'sı öğretmen 8 kişilik kadro oluşturuldu. Okulun önümüzdeki hafta eğitime başlaması için MEB'den onay bekleniyor.

Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Başkanı Sait Susin:

"Türkiye'de son 10 yılda yaşanan gelişmeler bizi cesaretlendirdi. 10 - 15 yıl önce bunları konuşmaya çekiniyorduk. Konuşurken cümleleri seçtiğimiz, tepki almaktan korktuğumuz dönemleri aştık. Sorunlarımızı çok rahatlıkla başbakanımızla, bakanlarımızla rahat rahat konuşuyoruz. Bu adım çok önemli. Bizi asıl sevindiren, MEB avukatlarının mahkeme kararını temyiz etmemesi oldu. Okul açmak istediğimizde karşımıza hep yönetmelik çıkarılıyordu. Çok şükür, Türkiye'de son 15 yılda yaşanan değişimlerden biz de nasibimizi aldık."

'EVDE AYRI, DIŞARIDA AYRI DİL'

Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Başkan Yardımcısı Kenan Gürdal:

"Süryani çocukları yıllarca evde ayrı, dışarıda ayrı dili konuştukları için travma yaşadı. Süryani Dili ve Edebiyatı'nda okuyan öğrenciler arasında yapılar araştırmada, çocuklar okula başladıktan sonra en az üç yıl neredeyse hiçbir şey anlamadıklarını ifade etmişti. Yıllardır uğraşını verdiğimiz sorunun çözülmesinden sonra okul için bakanlık yetkilileri, bürokratlar bizimle yakından ilgilendi. Okulda eğitim verecek öğretmenler Süryanice ve Aramice'nin yanı sıra İngilizce de biliyor ve bu kapsamda eğitim verecekler. Bakanlığın yanı sıra İstanbul İl Milli Eğitim ile Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri de sürecin kısa sürede tamamlanması için bize yardımcı oluyorlar. 60 öğrencinin alınacağı okula İstanbul'un dışından da talep geldi. Bakanlıktan gelecek onayla birlikte 86 yıllık rüyamıza kavuşacağız. "