Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Üniversitesi’nin bileşenlerinin iradesini tanımayarak rektörlüğe ikinci olan Prof. Dr. Mahmut Ak’ı atamasıyla ilgili basın toplantısı düzenlendi. Raşit Tükel, “Bunu yalnızca oy verenlerin değil bütün üniversite bileşenlerinin ve sandığın iradesine bir saldırı olarak değerlendiriyoruz” dedi.

YÖK Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderliği listede İstanbul Üniversitesinde rektörlük seçiminde 300 oy farkla birinci olan Prof. Dr. Raşit Tükel'i ikinci sıraya, seçimden 908 oyla ikinci çıkan Prof. Dr. Mahmut Ak’ı da ilk sıraya koymuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Üniversitesinin iradesini yok sayarak rektörlüğe, seçimlerde ikinci olan Mahmut Ak’ı atadı.

MEŞRU DEĞİL

İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi, konu hakkında İstanbul Tıp Fakültesi Psikoloji Anabilim Dalı İhsan Şükrü Aksel toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Prof. Dr. Raşit Tükel, 2. sıradaki Mahmut Ak’ın rektör olarak atanmasının meşru olmadığını ve bunu kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Tükel, “2. sırada olan Mahmut Ak’ın atanmasını yalnızca oy verenlerin değil bütün üniversite bileşenlerinin ve sandığın iradesine bir saldırı olarak değerlendiriyoruz” dedi.

'SEÇİMLER NEDEN YAPILIYOR?'

“Bir seçim sonucuna bağlı kalmayacaksanız, sandığın iradesine oy verenlerin iradesine bağlı bir karar almayacaksanız, ona göre bir atama yapmayacaksanız seçimi neden yapıyorsunuz” diye soran Tükel, bunun ilk olmadığını ve diğer üniversitelerde de benzer durumların yaşandığını hatırlattı. Bir önceki seçimlere de değinen Tükel, “Geçtiğimiz dönem en yüksek oyu alan Yunus Söylet rektörümüz oldu. Yaptıklarını beğenmesek de en yüksek oyu aldığı için sandığın iradesine saygı duyduk ve rektörümüz olarak kabul ettik” dedi.

'ÖNÜMÜZDEKİ EN ÖNEMLİ GÖREV MÜCADELE'

Seçim çalışmasına başladıkları günden bugüne hiçbir şekilde geri adım atmadıklarını belirten Tükel, “Bundan sonraki süreçte mücadelemizi yükseltmek önümüzdeki görevimiz” dedi.

Tükel, “Demokratik, özerk katılımcı üniversite mücadelemizi sürdüreceğimize, bunun için çalışacağımıza söz veriyoruz” diye konuştu.

HARRAN’A SON SIRADAKİ ADAYI ATADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 58 oy ile seçimde 5. sırada yer alan Prof. Dr. Ramazan Taşaltın’ı Harran Üniversitesine rektör olarak atadı.

420 akademisyenin oy kullandığı, 11 kişinin rektör adayı olduğu seçimde Ramazan Taşaltın 58 oy alarak 5. sırada yer almıştı. Taşaltın, Yüksek Öğretim Kurumunun (YÖK), Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunduğu 3 isim arasında son sırada yar alıyordu.

Harran Üniversitesinde yapılan rektörlük seçimlerinde ilk beşe giren adayların aldığı oy oranları şu şekildeydi:

1. Prof. Dr. Mehmet İriadam: 96

2. Prof. Dr. Gürbüz Aksoy: 67

3. Prof. Dr. Abuzer Pınar: 67

4. Prof. Dr. Abdullah Ekinci: 62

5. Prof. Dr. Ramazan Taşaltın: 58

DİĞER ATAMALAR

Cumhurbaşkanının diğer üniversitelere atadığı isimler ise şu şekilde:

- Uludağ Üniversitesi Rektörlüğüne seçimlerde ikinci olan Prof. Dr. Yusuf Ulcay.

- Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Eyüp Ertuğrul Karsak.

- Tunceli Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ubeyde İpek.

- Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğüne yeniden Prof. Dr. Peyami Battal.

Kaynak: EVRENSEL