TEOG'un yerine getirilen yeni sistem belli oldu. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi'ni getirdik. Öğrenci, evine en yakın okula yerleştirilecek. Başvuruda öğrencinin önüne 5 seçenek gelecek" dedi.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin kaldırılmasının ardından, liselere geçişteki yeni sistemi Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz bugün açıkladı. 

TEOG’un yerine adrese en yakın, sınavsız mahalli yerleştirme uygulaması getirildi.

Bakan Yılmaz, liselere geçişte getirilen yeni sisteme ilişkin şu açıklamada bulundu:

TEOG NEDEN DEĞİŞTİ

 Mevcut sistem TEOG en iyi sistemdi. Neden değişti? Bu bir ihtiyaçtan kaynaklandı. Bu sınavın okul dışı kaynaklara öğrencileri yönlendirdiği şekilde algı vardı. Demek ki sistem okul dışı kaynaklara yönelmeyi artırmış olabilir. Ortaokullarda TEOG’a katılmak için ilave bir devamsızlık olduğu ortaya çıktı. Bazen bir puanla evinin yanındaki okula gidemiyor. Bizler gelen şikayetleri dikkate almak zorundayız. Herkes bu eksiklerde mutabık. Evi yakın olana imtiyaz tanınır diye bir şey yoktu. Bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için stresi kaldıracak basit, kolay ve anlaşılır bir sistem getirelim dedik.

SINAV KALKTI, ORTAOKULDA GİDECEĞİ LİSE BELLİ OLACAK

Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik. Bu sistemde öğrenci adresine en yakın okula yerleştirilecek. Başvuruda öğrencinin karşısına 5 okul çıkacak, tercih yapacak. Yeni sistemle çocukların ortaokula kaydettirildiği anda hangi liseye gideceği bilinecek. Ortaokul ile lise arasındaki bağı kurmuş oluyoruz. Yüzde 90’ın üzerindeki öğrenci için geçerli.”