İstanbul Üniversitesi çalışanlarına yapılan operasyonda gözaltına alınan Taylan Eren’in babası Hamit Demir, “Sosyalist kimliği olan bir kişiyi gözdağı için gözaltına aldılar” dedi.
 
Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’nin haberine göre, “FETÖ operasyonu” kapsamında 5 gündür gözaltında tutulan İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Araştırma Görevlisi, Eğitim-Sen üyesi Taylan Eren Yenilmez’in (33) babası tiyatro sanatçısı Hamit Demir, “Taylan Eren adından da anlaşılacağı üzere sosyalist kimliği olan bir kişidir. Muhalif kimliği ve o süreçteki net tavrı nedeniyle gözaltına alındığını düşünüyorum” diyerek süreci eleştirdi. Yenilmez’in çocukluk arkadaşı Erdem Şahin ise “Taylan’a çamur atıyorlar, buna izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
 
“FETÖ operasyonları” kapsamında geçen cuma günü İÜ çalışanı 62 akademisyen gözaltına alındı. Eğitim-Sen’li akademisyen Yenilmez’in İstanbul’daki evi ve üniversitedeki odasında da aramalar yapıldı. Yenilmez, gözaltına alınarak Harbiye Polis Merkezi’ne götürüldü. Taylan, o günden bu yana gözaltında ve avukatı dahil kimse ile görüştürülmedi.
 
‘ERDOĞAN’A MEKTUP YAZMIŞTI’
 
Oğlunun devlet bursu ile Hollanda’ya doktoraya gittiğini, bu sırada Gezi Parkı direnişinin başladığını ve yurtdışından dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a açık mektup yazdığını anımsatan Demir “Gezi olayları sırasında Hollanda’da akademik çalışmalarını sürdürürken daha fazla duramıyorum diyerek dönemin Başbakanı Erdoğan’a açık mektup yolluyor. Sonrasında üniversitedeki görevine başlaması gerekirken sırf bu yüzden keyfi olarak başlatmıyorlar, dava ile göreve başlıyor” diye konuştu.
 
‘AMAÇ İTİBARSIZLAŞTIRMAK’
 
“Operasyonlarda muhalif, aydın insanları da süpürmek istiyorlar. Kurunun yanında yaş da yanıyor” diyen Demir, şöyle devam etti:
 
“Taylan, açığa alındığında ‘Beni böyle suçlamaları onur kırıcı’ dedi. Gezi’deki o mektubun bir intikamı olabilir. Taylan’ı bu soruşturmaya dahil ederek itibarsızlaştırmak istiyorlar. Bu yalnızca bir bireyi engellemek değil, bu ülkenin aydınlık geleceğini de baltalamaktır. Muhalif kimliği ve o süreçteki net tavrının bir yansıması olarak gözaltına alındığını düşünüyorum. İktidarın korktuğu iki şey var: Bilim ve sanat. Bir sanat veya bilim emekçisinin yaptığı şey milyonları etkilediği için her ikisinin de etkisinden korkuyorlar. Bu sebeple nokta operasyonlarını seçilmiş insanlar üzerinde yürütmeye çalışıyorlar. Soruşturmanın adil yürütülmediğini düşünüyoruz ve can güvenliğinden endişeliyiz.”
 
‘BU SORUŞTURMA MEŞRUİYETİNİ YİTİRİR’
 
Arkadaşı Erdem Şahin ise “Taylan’ın gözaltına alınması, muhalifleri susturmak amaçlıdır. FETÖ soruşturmasını destekleyen insanların fikirleri de değişti. Taylan gibi insanları suçlayacaklarsa soruşturma meşruiyetini yitirecek” dedi.
 
Yenilmez’in avukatı İlkay Bahçetepe ise müvekkilinin sol ve sosyalist görüşe sahip olduğunu belirterek “Müvekkilimin bu suç nedeniyle özgürlüğünün kısıtlanması büyük bir hak ihlalidir ve her geçen dakika kendisi için bir işkencedir. Bir an önce serbest bırakılması gerekmektedir” dedi.
 
“Taylan Eğitim Sen üyesidir, siyasi görüşleri gizli değildir bu türden cemaat yapılanmalarıyla da taban tabana zıttır. Taylan FETÖ ve benzeri yapılanmaların Türkiye vizyonuna karşı mücadele eden bir arkadaşımızdır” diyen Eğitim Sen İstanbul 6 nolu Şube Yürütme Kurulu da yaptığı açıklamada “Taylan Eren Yenilmez bir an önce serbest bırakılmalıdır” çağrısı yaptı.