Süryani cemaati Cumhuriyeti’n kuruluşundan bu yana ilk kez okul açmanın heyecanını yaşıyor. Süryani anaokulu 86 yıl sonra Yeşilköy’de faaliyete başlıyor.

Taraf’tan Sümeyra Tansel’in haberine göre, okulda yaşları üç ile beş arasında değişen minik öğrencilere Süryanice öğretilmesi planlanıyor.

80 kişilik okulda 11 öğretmen görev yapacak. Okul için hummalı bir hazırlık sürüyor. Okulun kurucuları arasında yer alan Lolita Asil, çok mutlu olduklarını ve bütün hazırlıkları yeni eğitim öğretim yılına yetiştirmeyi planladıklarını anlattı. Süryani Anaokulu, Yeşilköy’de üç katlı sevimli bir binada hizmet verecek. Okul için yurtdışından Süryanice masal kitapları getirilecek, öğrencilere bilinen çocuk şarkılarının yanında Süryani ezgileri dinletilerek kendi kültürleri anlatılacak.

SÜRYANİCEYİ GİZLİ SAKLI ÖĞRETİYORDUK

Süryani Kadim Vakfı Başkan Yardımcısı Kenan Gürdal, anaokulu projesinin başarılı olmasından sonra Süryani İlkokulu’nu kurma hazırlıklarına başlayacaklarını söylüyor. Son Süryani okulunun kapandığı 1928 yılından beri okul açma hayalleri olduğunu anlatan Gürdal şunları söyledi: “Bu bizim için çok heyecan verici. Süryani dilini sadece kiliselerimizde öğretebiliyorduk. Hatta bir dönem manastırda çocuklara Süryanice öğretiyoruz diye valilik manastırımızı mühürlemek istemişti. Eskiden lisanımızı gizli kapaklı kilise kuytularında öğretmeye çabalarken bugün okul açabilmek çok sevindirici.”