Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın SBS'nin kaldırılacağı ve Dersanelerin özel okullara dönüştürüleceği açıklamalarını, Eğitim-Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, ETHA'ya değerlendirdi. 

Bozgeyik, sınav sisteminin değişmediğini yalnızca tek sınav yerine yıl içinde çoklu sınavlar yapılacağını ve bunun öğrenciler arasındaki rekabeti ve gerilimi artıracağını söyledi.

'SİSTEM AYNI, İSİM DEĞİŞİYOR'

Bozgeyik, sözlerine sınav sisteminin değişmediğini belirterek başladı. Milli Eğitim Bakanı'nın yıl içinde yaptığı 5 açıklamanın ardından böyle bir değişikliğin beklendiğini kaydeden Bozgeyik, şöyle devam etti: "Değişen sınav sistemi değil. Değişen sadece sınavların adı ve sayısı olacak. Bir kez yapılan sınav yıl içinde beş kez yapılacak ve bu da öğrencilerde strese ve öğrenciler arasında rekabete neden olacak."

Avrupa'da bitirme sınavları sonunda öğrencilerin yeteneklerine göre mesleki ya da genel liselere yönlendirildiğini belirten Bozgeyik, sınav sisteminin bu yönde değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

'EĞİTİM ÖZELLEŞTİRİLİYOR'

Eğitimde 4+4+4 olarak bilinen değişikliğin sadece eğitimin özelleştirilmesine yol açtığını sözlerine ekleyen Bozgeyik, Dersanelerin de bu kapsamda değiştirileceğini belirtti.

"Dersaneler kapatılmayacak, özel eğitim kurumlarına, özel okullara dönüştürülecek" diyen Eğitim-Sen Genel Sekreteri, 4+4+4 değişikliğinin ardından eğitime daha çok bütçe ayırmak yerine velilerin üzerindeki maddi yükün artırıldığını da söyledi.

Mehmet Bozgeyik, ekledi: "Bu sistem anayasaya aykırı. Anayasa'da ilköğretimin zorunlu ve parasız olduğu açıkça belirtilmiştir. Neo-liberal politikalarla eğitimin özelleştirilmesi kabul edilemez."

Bozgeyik, bu açıklamanın henüz söylem düzeyinde olduğunu, genelge yayınlandığı takdirde hukuki süreç başlatacaklarını sözlerine ekledi. (ETHA)