radikal.com'un haberine göre, Yenibosna Necip Fazıl Kısakürek Lisesi’nde tarih öğretmeninin öğrencilere önerdiği Amin Maalouf’un Semerkant kitabı bir kişinin şikayeti üzerine inceleme konusu olmasıyla ilgili İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız’ın, öğretmen hakkında incelemenin kitap ile ilgili değil başka bir konuda olduğunu söylemesine Eğitim Sen tepki gösterdi.

"TÜM SORULAR SEMERKANT'LA İLGİLİ"

Eğitim Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Barış Uluocak, “Şikayet nedeniyle muhakkik tayin edilen iki okul müdürü soruşturmanın tamamına yakınını Semerkant kitabının öğrencilere niye tavsiye edildiği üzerine oturtmuş, arkadaşımıza bu kitabı öğrencilere zorunlu tutup tutmadığı ve içinde öğrenciler açısından sakıncalı bölümler olup olmadığı üzerine sorular sormuşlardır” dedi. Uluocak ayrıca dosyayı isteyen öğretmene okul müdürünün ‘dosyanın kapandığı’ bilgisini verdiğini de belirtti.

"SORUŞTURMA KİTAP ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLDÜ"

Eğitim Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Barış Uluocak, Yıldız’ın açıklamasının öğretmeni zan altında bıraktığını belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Konu ilk gündeme geldiğinde Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdür Basri Özbay; “Vatandaş bilerek ya da bilmeyerek şikâyet eder. İlgili makamlar inceler. Netice önemlidir. Ortada bir şey yok” diyerek soruşturmanın kitap hakkında olduğunu doğal olarak kabul etmiş ve bundan sonraki süreç de soruşturma konusu kitap üzerinden yürümüştür. Ancak tüm bu bilgiler ortadayken, İl Milli eğitim Müdürü Muammer Yıldız yaptığı açıklamalarla öğretmen arkadaşımız hakkında soru işaretleri oluşturmaya çalışmıştır. Şikayet nedeniyle muhakkik tayin edilen iki okul müdürü soruşturmanın tamamına yakınını Semerkant kitabının öğrencilere niye tavsiye edildiği üzerine oturtmuş, arkadaşımıza bu kitabı öğrencilere zorunlu tutup tutmadığı ve içinde öğrenciler açısından sakıncalı bölümler olup olmadığı üzerine sorular sormuşlardır.Bu esnada da şikayetçi velinin müstehcen bulduğu bölümlerle ilgili sayfa sayfa çektiği fotokopilerden faydalanmışlardır!"

OKUL MÜDÜRÜ 'DOSYA KAPANDI’ DEDİ

"Arkadaşımız hakkında kimliği belirsiz bir başka veli tarafından ders esnasında o günlerde gündemde olan idam cezasıyla ilgili konuşma yaptığına dair gayri ciddi ve resmi kayıt altında olmayan bir şikayet üzerine de tek soru sorulmuş ve bu dilekçe ne muhakkikler tarafından ne de okul idaresi açısından ciddiye alınır bulunmamıştır.

"Yapılması gereken öğretmen arkadaşımız hakkında açılan soruşturmanın ivedilikle kapatılması ve kendisinden özür dilenmesidir. Nitekim tüm bu gelişmeler üzerine gerçek soruşturma nedeninin kamuoyuyla paylaşılması için dosyanın kendisine verilmesini talep eden ve bu nedenle okul müdürünü arayan arkadaşımıza okul müdürü şifahen soruşturmanın kapatıldığını söylemiştir. Madem soruşturma başka konulardadır olay güdeme geldikten sonra niçin aceleyle kapatılmak istenmektedir? Buradan İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız’ı söz konusu soruşturmayla ilgili bilgileri kamuoyuyla paylaşmaya çağırıyoruz. Bu anlamsız soruşturmayla zor durumda bıraktığınız arkadaşımızı bir yandan da “soruşturma başka konularda” diyerek zan altında bırakmanıza izin vermeyeceğimizi bir kez daha hatırlatmak isteriz.”