İstanbul Üniversitesi rektörlük seçimlerini en yüksek oyu alarak kazanmasına rağmen, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atanmayan Prof. Dr. Raşit Tükel'e destek ziyaretleri sürüyor. HDK Eş Sözcüsü ve HDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ve HDK Sağlık Meclisi, Prof. Dr. Raşit Tükel'i İstanbul Tabip Odası'nda ziyaret etti.

Ziyarette konuşan HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, Tükel'in tek meşru rektör olduğunu vurguladı ve "HDK olarak sorumluluk hissettiğimiz için bugün sizin yanınızdayız. Bu sadece İstanbul Üniversitesi'nin meselesi değil, tüm üniversitelerin meselesidir ve Türkiye'de sistemin ne hale geldiğinin göstergelerinden biridir" dedi.

'DEMOKRATİK VE ÖZERK BİR OKUL YÖNETİMİNİ SAVUNUYORUZ'

Demokratik ve özerk eğitime vurgu yapan Tuncel, "Anti-demokratik, 'ben yaptım oldu' diyen, Türkiye'nin geleceğini bir adamın iki dudağı arasına bırakan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Bu durum hem siyasal alanda hem üniversitelerde oluyor. Hatırlarsınız daha önce Hatip Dicle milletvekili seçilmesine rağmen milletvekilliği AKP tarafından gasp edildi. Erdoğan'ın bu tavrı en başta seçme hakkına saldırıdır" diye belirtti.

HDK olarak bu mücadeleyi her yerde yürüteceklerini, bilimsel, özerk eğitimden yana olacaklarını ve anti-demokratik uygulamalara karşı da tavır alacaklarını ifade eden Tuncel şunları kaydetti:

"Demokratik ve özerk bir okul yönetiminden bahsediyoruz, hocalarla, öğrencilerle ve üniversite çalışanların katıldığı bir sistemi savunuyoruz. Bırakın böyle bir sistemi kabul etmeyi, öğretim görevlilerinin kendi seçimlerini bile yok sayan bir zihniyetin karşısında olmak, insan hakları ve demokrasi mücadelesi veren herkesin görevidir."

'ERDOĞAN SANDIK İRADESİNE SAYGI GÖSTERMİYOR'

Cumhurbaşkanı'nın sandık iradesini tanımadığını söyleyen Tuncel, sözlerine şöyle devam etti: "Biliyorsunuz Cumhurbaşkanı Erdoğan sandıktan bahsediyor. Topluma sürekli sandığı göstererek, 'sandığa saygı duyun' diyor. Kendisi bu atamalarla sandığa ne kadar saygı duyduğunu gösterdi. Onlar için mesele halk iradesi değil; bu iradenin kim tarafından gasp edileceğine, rant devşirmeye dönük bir yaklaşım söz konusu. Bu durum hem AKP'nin hem de Erdoğan'ın ikiyüzlü siyasetinin ortaya çıkması açısından ibret vericidir. Sandığa saygı diyorsa kendisinden farklı düşünen birisinin sandıktan çıkmasına saygı duymalı. Burada sandığa dönük bir müdahalenin olduğunun ve bunu asla kabul etmeyeceğimizin altını çizmek istiyorum."

(ETHA)